Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanat Yapan Arılar

Sanat Yapan Arılar

Ren Ri, arıların kanına girmiş, onlarla beraber yapı taşı petek olan sanat eserleri yaratmış.

Çinli sanatçı Ren Ri, sanatçı olmasının yanı sıra doğasever bir arı yetiştiricisi. Bir gün sanatını bu titiz ve disiplinli hayvanlara teslim etmeye karar vermiş ve onlarla işbirliği yapmış. Bu işbirliği sonucunda ortaya petek-heykeller ve arılarla beraber sergilediği performanslardan oluşan “Yuansu Serisi” çıkmış.

İçinde sanatı, doğayı, disiplin ve yaratımı barından seri farklı zamanlarda yapılmış 3 parçadan oluşuyor.

Yuansu I: Serinin bu parçasında her ülkenin değişkenlik gösteren coğrafyası sergileniyor. Sanatçı, ilk olarak dünya haritası şeklini verdiği kalıbını kovanın içine güzelce yerleştiriyor ve işi çalışkan arılara bırakıyor. Arıların azimli çalışması sonucunda kalıplar birer petek-haritaya dönüşüyor.

Yuansu II: Ri, ilk serisinde sınırları kendisi çizmiş, içini arılara doldurtmuştu. İkinci seride arılara büyütebilecekleri bir çekirdek sunup, kenara çekiliyor. Özgür arıların yaratıcılığı bu defa başrolde. Ri, akrilik kutuları arılara atölye yapmış ve her yedi günde bir kutuları farklı yönlere çevirerek, ağırlık merkezlerini değiştirmiş. Ortaya çıkan eserler bir heykel tıraşın elinden çıkmış kadar ince işlenmiş.

Yuansu III; sanatçının kendi vücudunun arılarla etkileşimini gösteren bir çeşit performans.

Gününün %70’ini arılarla beraber geçiren sanatçı, arıların alışkanlıklarını, hareketlerini, gözlemledikçe kendini onlara daha yakın hissettiğini söylüyor. Ri, arılarla beraber ortaya çıkardığı çalışmaları doğa-insan ortak yapımı bir sanat olarak tanımlıyor.