Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ticari Olarak İşletilecek İlk Uzay Serası

Ticari Olarak İşletilecek İlk Uzay Serası

Redwire Corporation, şimdilik yalnızca 6 çeşit bitkinin yetiştirilebildiği uzayda ilk ticari serayı önümüzdeki yıl kuracağını duyurdu.

Uzay teknolojileri şirketi Redwire Corporation, önümüzdeki yıl içerisinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) ticari bir sera kuracağını açıkladı. Her şeyin yolunda gitmesi halinde ISS’de ticari işletme olarak yer alan ilk sera olacak. 2023 yılı ilkbaharında gerçekleştirilmesi planlanan proje, NASA’nın Artemis projesi kapsamında hayata geçiriliyor. Artemis projesi, yeniden aya seyahat, ayda bir üs kurulması ve Mars’a insanlı yolculuk gibi aşamaları içeriyor.

Ay’da kurulması planlanan üssün inşa aşamasında ortaya çıkacak gıda sorununu çözmeye yönelik adım, Artemis projesinde de görev alan Redwire Corporation tarafından atılmış oldu.

Bitkileri dünya dışı ortamlarda tohumdan olgunluğa kadar yetiştirmek için tasarlanmış ilk ticari serayı geliştirdiğini duyuran şirketin ilk müşterisi ise endüstriyel kenevire odaklanan tarım teknolojisi şirketi Dewey Scientifi oldu. Seranın açılış uçuşu sırasında Dewey Scientific, 60 gün sürecek bir gen ekspresyonu çalışması yürütecek.

Redwire ayrıca zorlu koşullarda sorunsuz işleyecek bir besin dağıtım sistemi geliştirmek için Tupperware Brands – tam olarak bildiğimiz saklama kapları üreticisi Tupperware – ile işbirliği yapıyor.

Halihazırda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 2018’den bu yana aktif olan, Veggie adında aynı anda yalnızca 6 çeşit bitki yetiştirilebilen küçük bir sera bulunuyor. İstasyonda görevli astronotlar, serada yetiştirdikleri bitkilerle ilgili düzenli olarak veri topluyorlar.

Şirket henüz seranın tasarımına ilişkin prototip detaylarını kamuoyu ile paylaşmadı. Ancak Mars koşullarında domates yetiştirilebiliyorsa, uzayda ticari sera kurulması gayet mümkün.

Mars Koşullarında Yetiştirilen Domatesten Heinz Ketçap

Görseller: NASA, Twitter, Instagram