Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Metinlerle Video Düzenleyebileceğiniz Yapay Zekalı Araç

Metinlerle Video Düzenleyebileceğiniz Yapay Zekalı Araç

Runway “Text to Video” isimli yapay zekalı video düzenleme özelliğini etkileyici bir filmle tanıttı. Film, metinden video üretimine ve video editörlüğünün geleceğine ışık tutuyor.

Metinden resim üreten yapay zekalı araçlar, yaratıcı dünyada büyük bir değişime yol açtı. Bu araçların en iyilerini detaylarıyla şu derlemede anlatmıştık. Yapay zekalı araçlarla moda tasarımı yapılan, animasyon yaratılangörsel kimlik tasarlananmetin yazılan, stok görsel üretilen, afiş tasarımı yapılan ya da mimari konseptler üretilen projelerle de sıkça karşılaşıyoruz. Metinden video üretebilen iyi performanslı araçlar da çok yakında bu değişime katılacak gibi görünüyor. Runway’in “Text to Video” (metinden videoya) isimli yeni özelliği de bu alandaki öngörülerimizi güçlendirecek türden.

Metinlerle video düzenle ve yeni sahneler üret

Çevrim içi video düzenleme aracı geliştiricisi Runway, yeni tanıtım videosunda yapay zeka destekli yeni özelliğini tanıtıyor.  Metinlerle videoların nasıl düzenlenebileceğini ve video niteliğindeki herhangi bir sahnenin nasıl yaratılabileceğini anlatıyor. Videoda görüldüğü kadarıyla bu yeni araçla her sahne için sınırsızca komut ya da prompt girerek son derece pratik bir şekilde videoyu düzenleyebiliyorsunuz.

Video, operatörün “şehir caddesini içe aktar” yazmasıyla başlıyor. Bu adım, bazı metinden resim üreten araçlarda rastladığımız “temel görüntü” yükleme seçeneğini anımsatıyor. Böylece yapay zekalı yazılım, bir sokak sahnesi oynatıyor ve ardından “daha sinematik görünmesini sağla” komutuyla renk ve ışık gibi ayarların otomatik olarak değiştiğini görüyoruz. Ardından “objeyi sil” komutu ve seçim aracıyla yapılan seçimle filmden bir sokak lambası saniyeler içinde çıkarılıyor.

Tanıtım videosu, “Yemyeşil bir bahçe oluştur” komutuyla devam ediyor. Bu komutla kullanıcının seçim yapması için birçok farklı stilde bahçe görüntüsü gösteriliyor. Ardından kullanıcı, yakınlaştırma ve yavaşça belirecek metin gibi diğer detayları ekliyor.

Videonun son kısmında ise hareketli bir insan figürüne (fotoğrafçı) yer verilmiş. Yazılı komutlarla figür yeşil ekran yapılıyor. Ardından arka plan bulanıklaştırılıyor ve siyah beyaz yapılıyor. Figürün yeni bir arka plana taşınması için bir şehir silüeti oluşturma aşamasına geçiliyor. Yazılım, kullanıcıya yine seçim yapması için farklı stillerde şehir silüetleri öneriyor. Bu aşamada tanıtım videosu yavaş yavaş noktalanıyor.

Metinden video üreten yapay zekalı araçlar gümbür gümbür geliyor ama aşılması gereken bazı zorluklar da var

Arts Technica’da yayınlanan habere göre, metinden video üreten araçlarla ilgili hala çözüm bekleyen sorunlar var. Bu sorunlardan biri yapay zekanın eğitimi. Metinden resim üreten yapay zekalı araçlar için yerleşik eğitim modelleri mevcut. Ancak video için kullanılan eğitim modelleri hala ilkel. Videoların resimlere kıyasla yüksek sayısal hesaplama işlemleri gerektirmesi de sorun yaratıyor. Ancak geçen yıl bu zamanlar metinden resim üreten araçlar da ilkel bir durumdaydı. Bu nedenle metinden video üreten araçların önümüzdeki aylarda hızla gelişebileceğini hayal etmek zor değil.

Runway, tarayıcı tabanlı bir uygulama. Şu anda aylık bir ücret karşılığında kullanılabiliyor. Ancak reklamı yapılan “metinden video”ya özelliği halen erken erişim aşamasında. Bu yeni özelliği ilk kullananlardan biri olmak istiyorsanız Runway’in sitesindeki bekleme listesine kaydolmanız gerekiyor.

Görsel: Runway