Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâyla Video Üretme ve Düzenleme Platformu Pika’nın Yükselişi

Yapay Zekâyla Video Üretme ve Düzenleme Platformu Pika’nın Yükselişi

Dün 35 milyon dolarlık yeni bir yatırım alarak 55 milyonluk bir yatırıma erişen Pika'nın üretken yapay zekâ alanında fark yaratacağı öngörülüyor.

Metinlerden ve durağan görüntülerden video üretmek ve düzenlemek için yapay zekâlı araçlar üreten girişim Pika, dün Lightspeed Venture Partners liderliğinde; Homebrew, Conviction Capital, Ben’s Bites ve SV Angel’ın katılımıyla gerçekleşen bir finansman turunda 55 milyon dolarlık yatırıma ulaştığını duyurdu. Katılımcılar arasında; Quora kurucusu Adam D’Angelo, eski GitHub CEO’su Nat Friedman ve Giphy kurucu ortağı Alex Chung gibi önemli melek yatırımcılar da yer alıyordu.

Dünkü A serisi yatırım turunda 35 milyon dolarlık yeni yatırım alarak 55 milyon dolara erişen Pika’nın daha yalnızca 6 aylık bir geçmişi var. Yatırım, şirketin “Pika 1.0” olarak adlandırdığı; 3B animasyon, anime ve sinematik görüntüler üretebilen yeni yapay zekâlı videografi araçları paketinin erken erişim lansmanıyla aynı zamana denk geldi.

“Zahmetsiz ve herkes için erişilebilir bir arayüz tasarlamak istedik”

Pika, dün paylaştığı blog yazısında rakiplerine kıyasla neler sunduğunu şöyle açıklamış: “Video eğlencenin kalbinde yer alıyor, ancak bugüne kadar yüksek kaliteli videolar oluşturma süreci hâlâ karmaşık ve yoğun kaynak gerektiriyordu. Altı ay önce Pika’yı başlattığımızda, teknolojinin sınırlarını zorlamak ve gelecekteki video yapımının zahmetsiz ve herkes için erişilebilir bir arayüzünü tasarlamak istedik. O zamandan bu yana, Pika topluluğunu haftada milyonlarca video oluşturan yarım milyon kullanıcıya ulaştırdığımız için gurur duyuyoruz.”

Yatırımcılar Pika’nın kendi kulvarında lider olacağını düşünüyor

Pika, Stanford Yapay Zeka Laboratuvarı’nda eski doktora öğrencileri olan Demi Guo ve Chenlin Meng tarafından kurulmuş.. Stanford’da eğitim görmeden önce Guo, Meta’nın yapay zeka araştırma bölümünde mühendis olarak çalışıyormuş. Meng ise üretken yapay zekayla ilgili olanlar da dahil olmak üzere bir dizi yapay zeka araştırma makalesinin ortak yazarlığını yapmış.

Pika, Runway ve Stability AI gibi üretken AI video araçları ve modelleriyle rekabet ediyor. Ancak Pika 1.0 ile Pika, çeşitli farklılaştırıcı özellikler sunmayı hedefliyor. Örneğin Pika 1.0, mevcut videoların uzunluğunu artırabilen veya bunları “canlı aksiyon”dan “animasyonlu”ya kadar farklı stillere dönüştürebilen veya bir videonun tuvalini veya en boy oranını genişletebilen bir araçla birlikte geliyor. Başka bir modül, birinin kıyafetini değiştirmek veya hatta başka bir karakter eklemek gibi, daha ince detaylarla video içeriğini düzenliyor.

Pika 1.0 yaygın olarak kullanıma sunulduğunda bu yeteneklerinin test edilmesi gerekecek. Üstelik Stability AI yatırımcısı olan Lightspeed, Google ve Meta gibi teknoloji devlerinin de video için üretken AI araçları üzerinde çalıştıklarını bildirmesine rağmen şirket kendi platformuna son derece güveniyor.

Kullanıcı olmak için bekleme listesine kayıt yaptırmak gerekiyor

Yatırımcılardan Lightspeed Venture Partners’ın açıklamaları şöyle: “Tıpkı diğer yeni yapay zeka ürünlerinin metin ve görseller için yaptığı gibi, profesyonel kalitede video oluşturma da üretken yapay zeka tarafından demokratikleştirilecek.” Lightspeed’den Michael Mignano bir basın açıklamasında ‘Pika’nın bu dönüşüme öncülük edeceğine inanıyoruz.’ dedi. “Yaratıcılığa olan erken tutkuya dayanan böylesine etkileyici bir teknik temel göz önüne alındığında, Pika ekibinin kaderinde hepimizin hikayelerini görsel olarak paylaşma biçimimizi değiştirmek var gibi görünüyor. Lightspeed olarak, herkesin yaratıcı vizyonunu video yoluyla hayata geçirmesine izin verme misyonunu desteklemekten daha fazla heyecan duyamazdık ve diğer harika yatırımcılarla birlikte yapay zekanın ön saflarına yatırım yapmaktan heyecan duyuyoruz.”

Pika’nın hızlı büyümesi, Midjourney ve DALL-E 3 gibi araçlardan ChatGPT’ye kadar her türden üretken yapay zekaya yönelik sürekli ve güçlü talebin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Yakın tarihli bir raporunda IDC (International Data Corporation), üretken yapay zeka yatırımlarının bu yılki 16 milyar dolarlık hacminden 2027’de 143 milyar dolara yükseleceğini öngördü. Üretken yapay zeka, 2023’te genel yapay zeka harcamalarının yalnızca %9’unu oluştururken, firma 5 yıl içinde bu rakamın %28’e yükseleceğini öngörüyor.

İngiltere’de yapılan bir anket de bu öngörüleri destekliyor. Ankette Z kuşağının üretken yapay zekayı benimsediğini, 13-17 yaşlarındaki beş gençten dördünün (%79) ChatGPT ve Snapchat’in My AI’si dahil olmak üzere üretken yapay zeka araçlarını, uygulamalarını ve hizmetlerini kullandığını ortaya koydu.

Üretken yapay zekayla nasıl müzik videosu yaratılır diye merak edenler, aşağıdaki röportajımıza göz atabilir:

Bedük’ün “Ses”ine Yapay Zekâ Ürünü Müzik Videosu

Görsel: Pika