Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Spotify’ın 2023 Özetleri Reklam Kampanyası

Spotify’ın 2023 Özetleri Reklam Kampanyası

Spotify'ın 574 milyon kullanıcıyı kapsayan, 31 ülkeye ve 170 pazara dair bilgiler barındıran 2023 Özeti; potansiyel erişim açısından markanın şimdiye kadarki en büyük kampanyası.

Spotify her yılın sonunda yayınladığı Özet (Wrapped) ile kullanıcılarına geride kalan yıl boyunca platformdaki kişisel dinleme deneyimlerine ilişkin veri derlemeleri sunuyor. Ayrıca kullanıcıları bu veriyi sosyal medyada paylaşmaya davet ediyor. Aynı zamanda genel kullanıcı verilerine dayalı olarak popüler kültür tercihlerini de ortaya koyuyor. Bu gelenekselleşen yıl sonu kampanyası, yeni yıla doğru Spotify’ı en çok konuşulan markalardan biri yapmaya yetiyor.

Spotify bu yıl, bu ikonik kampanyanın dokuzuncusunu hayata geçirdi ve dün 2023 Özetini duyurdu.  Spotify bunun, potansiyel erişim açısından markanın şimdiye kadarki en büyük kampanyası olduğunun altını çizdi.

Spotify’ın global grup kreatif direktörü Marie Roenn, “Hangi içeriğin yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini bilmenin zor olduğu bir dünyada, bu yıl birlikte yaşadığımız ‘en gerçek’ anların tümünü kutlamaya karar verdik” diyor.

Hem kişisel hem de kitlesel dinleme verileri Spotify 2023 Özetinde

Her zaman olduğu gibi bu yıl da Özet platformu, yayıncıda bulunan kullanıcı verilerine dayalı olarak toplumun genel eğilimlerini ortaya koydu. Dünya çapında 574 milyon kullanıcının tüm yıl boyunca nasıl müzik dinlediğini ve içerik tükettiğini ortaya çıkarmak üzere analizler yapan Spotify; önde gelen sanatçıları, şarkıları, albümleri ve podcast’leri belirledi. Türkiye’de yaşayan kullanıcılar da Özet sekmesi altında hem Türkiye’ye hem de dünyaya dair bu “en”ler listelerini görebiliyor.

Taylor Swift, küresel çapta yılın sanatçsı olmuş:

Türkiye’de ise listenin başında Semicenk yer alıyor:

Marie Roenn bu yılın en büyük içgörüsünü şöyle açıkladı: “Bir hissi veya duyguyu taklit edemezsiniz. Dinleyicilerimiz ve yaratıcılarımız 2023’te bunların hepsini hissetti ve duydu”.

Spotify, 2023 verilerini çok sayıda video, dijital içerik ve OOH yerleştirmesine dönüştürdü. Abone ve içerik oluşturucu eklemeye yönelik sürekli çaba, şirketin her iki tarafla da iletişim kurma biçimini genişletmeyi gerektiriyor. Bu amaçla, tam “Özet” ABD, Brezilya, Meksika ve BAE dahil olmak üzere 31 ülkeye ve 170 pazara dair etkileri barındırıyor. Bu nedenle yukarıda da söylediğim gibi Spotify’a göre bu, potansiyel erişim açısından markanın şimdiye kadarki en büyük kampanyası.

Spotify reklamlarında mizahı bu yıl da eksik etmedi. Örneğin, rapçi Lil Yachty’nin son albümünü kutlamak için Atlanta’nın Centennial Olimpiyat Parkı’ndaki oyuncak yatın üzerine küçük bir reklam panosu yerleştirdi.

Spotify bu yıl çok sayıda Özet iş birlikleri de kurdu. Örneğin, taraftarların oyuncuların favori parçalarını ve çeşitli konulardaki görüşlerini öğrenmelerine olanak tanıyan FC Barcelona iş birliği bunlardan biri. Hayranlar bu iş birliği sayesinde Robert Lewandowski, Alexia Putella ve Pedri’nin özel videolarına erişebiliyor. Ayrıca 2003 Özeti, maçlarda LED ekranlarda da gösterilecek. Roenn, Spotify’ın metaverse’deki oyunculara ulaşmak için Roblox ile de ortaklık kurduğunu açıkladı.

İnsanlar kampanyayı akıllı teknoloji aracılığıyla da deneyebiliyor. Kullanıcılar Alexa, Google Assistant ve Siri’den 2023’ün en popüler şarkılarını “Wrapped” ile çalmalarını isteyebiliyor.

Görsel: Spotify


Bigumigu Yazarı
| GENEL