Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Spotify Müzisyenleri Yüceltiyor: Heykellerle Ölümsüz Olun

Spotify Müzisyenleri Yüceltiyor: Heykellerle Ölümsüz Olun

Spotify, yeni kampanyasını mermerlere kazıyıp müzisyenleri notaları ve sözleri dışında heykel yaparak ölümsüzleştiriyor.

Heykel eski çağlardan beri insanlık için önemli sanat dallarından. Söz uçar yazı kalır; yazı uçar, şekil kalır. Hala dünyada keşfedilmemiş resimler ve heykeller var insana dair. Hala anlamlandıramadığımız heykeller var önünde durduğumuzda, yapıldığı dönemden bağımsız, bizlere bir takım fikir ve olaylar düşündüren. Grévin Müzesi de balmumundan heykellere sahip bir müze ve şimdi kendi koleksiyonu dışında yeni bir koleksiyona daha ev sahipliği yapıyor: Spotify’in kendi koleksiyonu olan mermerden heykellere.

Eski Çağ Roma tanrıları heykellerinin stilinden esinlenen “RapCaviar Panteon”, müzik dinleme servisinin Rap Caviar çalma listesindeki en popüler hip-hop sanatçılarını heykelleştirdi. Rap Caviar çalma listesi;  8 milyondan fazla takipçisi olan, yeni sanatçıları tanıtan ve sevilen sanatçıların ise sevdiğiniz şarkılarını bulabileceğiniz bir liste. Rap Caviar Spotify’da hip-hop adına etkili olan bir çalma listesi. SpecialGuest ajansı ve Neoset Designs şirketi yardımıyla ilk olarak üç sanatçı ölümsüzleşti: Metro Boomin, SZA ve 21 Savage. Diğer sanatçılar ise ilerleyen süreçte Brooklyn’deki müzede sergilenen koleksiyona katılacaklar.

Rap’in simgeleri var, kimsenin unutamayacağı ve sonsuza dek kültür içine kazınmış isimleri. Bu isimler rap’te ne olursa olsun hep yüce bir noktada kalıyorlar ve rapseverlere bakıyorlar. 2017’de de bu üç sanatçı bir atılım yaparak yerlerini buraya taşıdı. Sürekli bir şey yarattılar. Bu yıl rap dinleyen herkes bunu biliyor.

Rönesans değil Spotify Çağı

Neoset Designs tarafından heykellerin üretiminde kullanılan teknoloji, Spotify’in geleneksel görünümlü ama modern araçlar kullanılarak hazırlanmış eserler yaratma niyetini yansıtıyor. Sanatçılar ilk olarak optik algılayıcılarla tarandı ve dijital olarak modellendi. Sanatçıların birebir ölümsüzleştirilecek pozları böylece 3 boyutlu ortamda bilgisayara aktarıldı. Bilgisayara aktarılan çizimler endüstriyel robotlar tarafından mermer bloklara katman katman işleyerek şekillendirildi. Yeni nesil teknolojik yöntemlerin ve geleneksel görünümlerin karışımından ise Metro Boomin, SZA ve 21 Savage’ın gerçekten tanrısallaşmış ve sanki Rönesans’ta yapılmış gibi duran heykelleri ortaya çıktı.

Heykellerdeki geleneksel havayı korumak adına bazı küçük tarihi gibi görünecek detaylar da heykellerin üzerine çizildi. Metro Boomin’ın flütü, SZA’nın “Love Galore” kelebekleri ve 21 Savage’in sekiz M’si hem sanatçıların çalışmalarına hem de klasik eski çağ Roma heykellerine bir atıf taşıyor.

Spotify’dan Ölümsüz ve Özgün Bir İmza

Spotify, “RapCaviar Panteon” kampanyası ile özgünlükle şekillendirildiği yeni bir kampanyaya imza attı. Bu kampanyayla platform, müzisyen ortaklarını onurlandırmayı istiyor. Müzik dinleme servislerinde ücretleriyle ilgili tartışmalar yaşayan sanatçılarla bağlantılarını da güçlendirmeyi hedefliyor. Heykellerin üretiminde kullanılan 3 boyutlu modelleme, endüstriyel robotlar gibi teknolojik süreçler, Spotify gibi servislerin müzik çağını ve müziğe ulaşmayı teknolojiyle modernize etmesiyle benzer bir paralellikte duruyor. Heykeller, Spotify gibi müzik dinleme servislerinin modernist yaklaşımını da vurguluyor.

Müzik gibi ölümsüz bir alanı bir de sanatçılarını onurlandırmak adına heykelle taçlandırmak gerçekten sanatsal bir kampanya. O kadar sanatsal ve güzel ki kampanyanın fikri bile insanı bir gıdıklıyor. İnsanın ölümsüzleşme arzusu olduğu müddetçe sanatta da ölümsüzleşmek için yaptıkları devam edecek. Spotify’la birlikte engelleri yıkan ve kültürü şekillendiren sanatçıları da belli ki casadece müzikleriyle hatırlamayacağız.

Görsel: Youtube, Spotify/Blog