Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
McDonald’s ve Burger King Arasında Bir Günlüğüne Rekabet Yok!

McDonald’s ve Burger King Arasında Bir Günlüğüne Rekabet Yok!

Burger King; McDonald's'ın kanserli çocuklara yardım kampanyasını desteklemek için bir günlüğüne Whopper satmayarak müşterilerini rakibine yönlendirdi.

Burger King ile McDonald’s arasındaki ezeli rekabet sık sık reklamlarına da yansıyor ve iki marka birbirlerine laf atmaktan çekinmiyor. Ancak bu sefer Burger King, beklenmedik bir yol seçerek bir günlüğüne McDonald’s’a yardım etmeye karar vermiş.

10 Kasım, Mc Donald’s için Arjantin’de “McHappy Day” olarak kutlanıyor. O gün yapılan tüm Big Mc satışları kanserli çocuklara bağışlanıyor. Burger King de bu sene rakibinin yardım kampanyasına destek vermeye karar vermiş ve 10 Kasım’da Arjantin çapındaki 107 dükkanında gün boyu Whopper satışını durdurmuş. Hatta Whopper isteyen müşterilerini de rakibine yönlendirmiş. Burger King çalışanları bu noktada isim vermese de, “Biliyorsunuz, hani diğer yer, burger’leri alevde ızgara yapmayan yere gidebilirsiniz.” gibi imalarla insanların McDonald’s’ın kast edildiğini anlamalarını sağlamış.

Tüm bu olan biten kameraya çekilirken müşterilerin şaşkın tepkileriyle eğlenceli bir kampanya videosu ortaya çıkmış. Hatta, Burger King’in ünlü kral maskotunun da McDonald’s’a giderek kendine bir Big Mac aldığı an da videoda yer alıyor. Kralın rakip markadan Big Mac alışı, McDonald’s müşterilerinden de büyük alkış alıyor.

Bu arada, videoda müşterilerin McDonald’s ismini söylediklerinde biplenmesi ve çalışanların açık açık rakip markayı anmamasının sebebi, rekabetin reklamını yapmamak değil. Hukuki bir önlem zira kampanya için McDonald’s’ın herhangi bir onayı yok.

Burger King’e Sempati, McDonald’s’a Destek

İnsanlara neden Whopper satmadıklarını açıkladıklarında durum müşterilerin de takdirini kazanmış tabii. Kimileri tavsiye edildiği gibi McDonald’s a yönlenirken, kimileri de Whopper yerine başka bir burger almayı tercih etmiş. Ancak genel olarak, markaların farklılıklarını bir yana bırakıp topluma fayda sağlamak için bir araya gelmeleri insanların hoşuna gitmiş. Böylece hem McDonald’s’ın kampanyasına destek veren, hem de kendisi için sempati toplamayı başaran bir iş olmuş Burger King’inki.

Reklam ajansı David tarafından hazırlanan bu çalışma işe yaramış mı peki? Burger King adına evet, çalışmanın videosu milyonlarca izlenim edinmiş. Ancak, daha önemli olanı McDonald’s’ın kampanyasına gerekli destek verilebilmiş mi? Söylenene göre, o gün 70 binin üzerinde Big Mac satılmış. Bu 2016’da kırılan McHappy Day rekorunun da üstünde. Dolayısıyla, Burger King’in de satışlar üzerinde olumlu etkisi olduğu söylenebilir.

McWhopper Kampanyasına Benzer Bir Destek

Burger King; reklam anlamında cesur bir marka. Bu tarz ilginç reklam çalışmalarından korkmuyor. Ve aslında bu, markanın rakibine ilk kez el uzatması da değil. Burger King, daha önce de “Dünya Barış Günü” için kavga etmeyi bırakıp beraber “McWhopper”ı yaratalım çağrısı yapmıştı. McDonald’s ise bu çağrıya olumlu yanıt vermeyi tercih etmemişti. Bu çalışmada da pek geri döndüğü söylenemez. Kurumsal bir teşekkür yerine, McDonald’s yöneticilerinden bazıları Burger King’i tebrik etmiş ama markadan açıkça pası almak adına bir hareket gelmemiş. Bu da iki markanın kişiliği ve pazar konumları arasındaki farktan kaynaklanıyor herhalde.

Görsel: YouTube