Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Burger King McDonald’s’ı Nasıl Trolledi?

Burger King McDonald’s’ı Nasıl Trolledi?

Burger King, Stephen King'in "IT" filmininin ön gösteriminde palyaçoyu kullanarak ezeli rakibine gönderme yaptı.

Bugünün bir başka palyaçolu haberi de Burger King‘den geliyor. Dünyanın en meşhur ve en korkunç palyaço Pennywise’ın baş kahramanı olduğu Stephen King’in “It” filminde Burger King’in, akıllıca bir hamleyle ezeli rakibi McDonald’s‘ı nasıl trollediğini anlatacağız sizlere.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda Stephen King’in “IT” kitabı ikinci kez sinemaya uyarlandı ve gösterime girdi. Halihazırda kült bir korku klasiği olan bu kitap/film, yeni versiyonuyla da dünyanın dört yanında büyük ilgi çekti. Ana kötüsü bir palyaço olan bu film bu kadar gündemdeyken, reklam konusunda son derece korkusuz bir marka olan Burger King’in de maskotu bir palyaço olan McDonald’s’a laf atmaması düşünülemezdi tabii.

McDonald’s’ın palyaço ile Pennywise benzerliği ilk kez gündeme gelen bir konu değildi. Sadece IT’in yarattığı palyaçofobik (psikolojideki adıyla “koulrofobi”) ortamdan ötürü değil, ABD’de ortaya çıkan ürkünç palyaçolar nedeniyle de Mc Donald’s Ronald McDonald’ı bugünlerde pek ortaya çıkarmamaya karar vermişti zaten. Ronald, bu durum düzelene kadar etkinliklere pek katılmayacaktı. Burger King Rusya ise, eylül ayında filmdeki palyaçonun Ronald’a benzerliği nedeniyle haksız rekabet doğduğunu düşünmüş, resmi bir belgeyle filmin yasaklanması için başvuru yapmıştı (acaba bu da Burger King’in sıradışı bir pazarlama hamlesi miydi?). Hamburg merkezli reklam ajansı Grabarz & Partner ise bu durumu Burger King lehine çevirmeye karar verdi ve IT filminin ön gösterimini “Burger King’in bugüne kadar yapılış en uzun reklamı” haline dönüştürdü.

Ajansı yaptığı aslında çok küçük ama çok akıllıca bir hamleydi: Geçtiğimiz günlerde bir örneğini de ülkemizde gördüğümüz bitiş jeneriklerini mecra olarak kullanmak. Film palyaçonun türlü vahşetleri ve çocuklara yaşattığı korkunç anlarla ilerledikten ve izleyicileri gerim gerim gerdikten sonra, son jenerik akarken salona bir yazı yansıtıldı yalnızca: “Ana fikir şu: Bir palyaçoya asla güvenme.” Ve Burger King logosu. Bu kadarcık bir iş. Şut ve Gol. Tabii herkes göndermeyi de, espriyi de anlamış, gülmeye başlamıştı bile.

Esen rüzgarları yakalayıp lehine çeviren nokta atışı bir iş. Çok akıllıca. Sanırım Ronald McDonald evinde oturmuş ağlıyordur şu anda.

Künye:

Reklamveren: Burger King Almanya
Reklam Ajansı: Grabarz & Partner

Güncelleme 18 Haziran 2018: Videonun orijinal versiyonu kaldırıldığı için 3. parti tarafından yüklenmiş hali de eklenmiştir.

Görsel: YouTube