Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zeka Ürünü Mimariler

Yapay Zeka Ürünü Mimariler

İranlı mimar Mohamad Rasoul Moosapour'un Midjourney ile yarattığı "Archi-creatures" serisi, geleceğin yaşayan mimarilerini tasvir ediyor.

Yapay zekanın yaratıcı alanlara sızması çok hızlı gerçekleşiyor. Animasyon yaratabilen, görsel kimlik tasarlayabilen, metin yazabilen ve stok görsel üretebilen yapay zekalı yazılımlarla sıkça karşılaşıyoruz. En çok da metinden görüntü yaratabilen, başka bir deyişle resim çizebilen yapay zekalı araçlar popüler. Bu araçların en pratik ve en iyi performanslı olanları derlemiştik. Bu defa da yapay zeka ürünü Archi-creatures isimli mimariler var karşımızda.

Midjourney ile geleceğin mimari yaratıklarını tasarlamak

Archi-creatures serisi, İranlı mimar Mohamad Rasoul Moosapour’a ait. Moosapour seride, canlı organizmalar tarafından yutulan yarı organik mimari yapıların işgal ettiği alternatif bir geleceği hayal etmek için yapay zekalı araç Midjourney’den yararlanmış. Metin şeklinde veriler (prompt) girerek bu yapıların oluşturulmasını sağlamış. Binaların fiziksel değil, derin bir biyolojik dünya anlayışıyla şekillendiği “yeni gelecek” tasavvuru olan statik yapılar ortaya çıkmış.

Gelecek her zaman tipik olarak akıllı teknoloji, robotlar ve uçan mekanik nesnelerle yapılandırılmış, dünyanın fiziksel olarak anlaşılmasına dayanan ütopik bir dünya olarak öngörüldü. Artık mimari ve insan yaşam alanları, ağırlıklı olarak dev metal yapılar ve programlanmış mekanik elemanların birleşiminden oluşuyor. Mohamad Rasoul Moosapour, fizyolojik bir perspektife dayalı alternatif bir mimari ve altyapı geleceği tasavvur etmek için yüzünü biyolojiye çeviriyor. Seri, mimarinin anlam ve kavramlarının yeni işbirlikleri, süreçler ve araçlar aracılığıyla nasıl yeniden tasarlanabileceğini araştırıyor.

Peki ya geleceğin mimarları? Mimarlık artık iyi prompt yazmayı mı gerektirecek?

Aslında bu seri, yalnızca mimarinin geleceğini değil, mimarların üretim biçimlerinin geleceğiyle ilgili de düşünmeye itiyor bizleri. Kim bilir belki de yakın zamanda iyi prompt yazabilen mimarlar iş yapabilecek sadece… Siz ne dersiniz?

Midjourney ile yaratılmış başka profesyonel örnekler görmek için Bosch ve Caravaggio stilindeki uzay gemilerine ve bir müzik festivali için yaratılan şu afişlere göz atmanızı öneririm.

yapay zeka mimari Archi-creatures yapay zeka mimari Archi-creatures

Görsel: Instagram