Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bosch ve Caravaggio Stilinde Uzay Gemileri

Bosch ve Caravaggio Stilinde Uzay Gemileri

Filippo Nassetti yeni projesinde, Hieronymus Bosch ve Michelangelo Merisi Caravaggio gibi ustaların dünyalarına yapay zeka üretimi uzay gemileri yerleştiriyor.

İtalyan sanatçı ve tasarımcı Filippo Nassetti, deniz yaşamından ilham aldığı büyüleyici maskeleriyle daha önce yer verdiğimiz isimlerden. Nassetti bu defa usta ressamların tablolarına uzay gemilerini entegre eden bir dizi yapay zeka üretimi eserle gündemde. Bu çalışmalarda Hieronymus Bosch, Giovanni Antonio Canal namıdiğer Canaletto ve Caravaggio gibi sanat tarihinin önde gelen sanatçılarının eserlerinden faydalanıyor. Kullandığı yapay zekalı aracın ismi Midjourney AI.

Yapay zeka, sanatçının rolünü mü üstleniyor?

Midjourney AI çok geniş bir eser veritabanına sahip. Önemli ressamların görsel dilini öğreniyor ve onları taklit ederek orijinal içerik üretiyor. Sonuç olarak Rönesans ve Barok stilleri ağırlıklı olmak üzere bir tür bilimkurgu serisi ortaya çıkmış. Farklı stiller ve teknikler, yapay zekalı yazılım tarafından başarılı bir şekilde taklit edilmiş ve orijinal resimlerin görsel dili ve atmosferi, uzay gemilerini oluşturmak için inandırıcı bir şekilde yeniden üretilmiş. Nesneler bağlamsal olarak konuya ve manzaralara tamamen yabancı görünüyor, ancak stil olarak oldukça uyumlu olduklarını inkar edemeyiz.

Filippo Nassetti “Onlar sadece bu sanatçıların tarzında boyanmadılar, aynı şekilde tasarlandılar” diyor. Seride; Canaletto, Goya, Boccioni, Turner, Piranesi ve Dali’nin sanatını taklit eden çalışmalar yer alıyor.

Bu esinlenme ve taklit süreci sizce de çoğu sanatçının üretim sürecine benzemiyor mu? Tasarımcı ve animatör Daniel Cordero’nun Sanat Hırsızlıktır isimli filmini izlerseniz ne demek istediğimi belki daha iyi anlatmış olacağım. Bu tez doğruysa Midjourney AI bir nevi sanatçının rolünü üstlenmiş gibi görünüyor. Siz ne dersiniz?

Yer verdiğimiz diğer yapay zeka sanatı işlerine buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Instagram