Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâ Aracı Midjourney’den Basılı Dergi

Yapay Zekâ Aracı Midjourney’den Basılı Dergi

Kendi basılı dergisini piyasaya süren yapay zekâ destekli görsel oluşturma aracı Midjourney ile yeni medya ilk kez geleneksel medyaya adım attı.

Yapay zekâ destekli görsel oluşturma aracı Midjourney, kendi basılı dergisini piyasaya sürdü. Midjourney’in Twitter hesabından yapılan duyuruda, aynı adı taşıyan derginin aylık olarak yayımlanacağı ve dergide Midjourney tarafından oluşturulan görsellerin yanı sıra röportaj ve yapay zekâ istemlerine de yer verileceği açıklandı. Röportajların ve dergide yer alacak diğer yazıların yapay zekâ tarafından mı yoksa gazeteciler tarafından mı hazırlanacağına ilişkin ise şimdilik herhangi bir açıklama yapılmadı. Bunun yanı sıra dergide her ay Midjourney’de en yüksek puan alan 10 bin görselden derlenen bir seçki de bulunacak. 

Ücretsiz de kullanılabilen Midjourney, ayrıca 60 dolara kadar değişen abonelik seçenekleri de sunuyor. Derginin satış fiyatı ise 4 dolar olarak belirlendi. Midjourney dergisini buradan inceleyebilirsiniz. Daha önce başka bir yerde yer almayarak yalnızca dergide bulunacak röportaj ve makaleleri konudan hariç tutarsak, Midjourney’de her ay oylanarak seçilen ve çevrim içi ücretsiz olarak sunulan görsellerin basılı kopyalarına kullanıcılar hangi motivasyonla ödeme yapacak? Bu durum yalnızca Midjourney’in değil, ana akım yazılı medyanın da sorunu elbette.

Yazılı basın, gerek ekonomik nedenler gerek içeriğin tüketim şeklinin değişmesi nedeniyle dünya genelinde daralan bir pazar haline geldi. Midjourney’in dergi çıkarma kararı, hedef kitlesi insanlara yönelik nostaljik bir adım mı, yoksa ‘içerik yeterince iyi olursa format fark etmeksizin satar’ iddiasına bir kanıt mı? Bunu Midjourney’in tirajı gösterecek. Öte yandan Midjourney kurucusu David Holz, dergi çıkarma fikrinin eğlenceli olacağını düşündüklerini ve topluluk kabul ettiği için bu fikri hayata geçirdiklerini belirtiyor. 

Yapay zekânın ürettiği içerikler kadar içeriklerin mülkiyeti de uzun süredir tartışma yaratıyor. Geçtiğimiz hafta altyapı sağlayıcısı olarak Google Cloud’u kullandığını açıklayan Midjourney, diğer yapay zekâ araçları gibi telif hakkı tartışmalarının merkezinde yer alıyor. Bu tartışmalara ülke sınırları içinde noktayı koyan ABD Telif Hakkı Bürosu, geçtiğimiz günlerde yapay zekâ tarafından oluşturulan herhangi bir görüntünün telif hakkıyla korunmadığını duyurdu. Bu kararın ardından Midjourney’in dergide yayımlayacağı görseller için herhangi bir telif ödemesi yapıp yapmayacağı ise bilinmiyor. 

Görseller: Midjourney, Twitter