Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Otomobillerin Ayağına Giden Otonom Şarj Robotu

Elektrikli Otomobillerin Ayağına Giden Otonom Şarj Robotu

EV Safe Charge'ın geliştirdiği ZiGGY, elektrikli otomobillerin yakınına giderek mobil şarj istasyonu olarak hizmet veren otonom bir robot.

Elektrikli otomobil sahipleri için şarj istasyonu bulmak hâlâ büyük sorun. Hatırlayanlarınız olacaktır; Mart ayında bir Tesla sahibinin Twitter’da paylaştığı şarj kuyruğu görüntüleri çok konuşulmuştu. Paylaşımda Elon Musk’a daha fazla şarj istasyonu için de çağrı yapılmıştı. Bu sorunların farkında olan şirketler hem daha verimli piller hem de daha farklı şarj yöntemleri geliştirmek için canla başla çalışıyor. Örneğin Fiat, Chrysler, Opel gibi markaların üreticisi olan otomotiv devi Stellantis; elektrikli araçları hareket halindeyken şarj eden otoyol geliştiriyor. Üstelik bu yolun bir prototipini inşa etti ve bu prototip tüm testleri başarıyla geçti. ABD’li şirket EV Safe Charge ise ZiGGY isimli seyyar şarj robotuyla soruna çare olmayı hedefliyor. ZiGGY’nin rakiplerine göre avantajlı yanı, hemen ve her yerde kullanımına başlanabilecek hızlı bir çözüm önermesi.

ZiGGY bir reklam mecrası olarak kullanılabilir ve maliyeti reklamlarla karşılanabilir

ZiGGY, kendisine ihtiyaç duyulduğunda hemen belirlenen bir otopark alanına doğru hareket ediyor. Hatta sürücü belirlenen noktaya varmadan önce varırsa park için yer tutup sürücüyü bekliyor. Sürücünün tek yapması gereken mobil uygulamayı indirmek, ücreti ödemek ve uygulama içindeki navigasyon sistemini takip ederek aracın yakınında bir otoparkta ZiGGY ile buluşmak.

EV Safe Charge, ZiGGY’nin sabit altyapı kurulumuyla ilgili maliyetleri azalttığını hatta bu maliyetleri ortadan kaldırarak esnek ve uygun maliyetli bir şarj çözümü sunduğunu vurguluyor. Otonom robot hemen ve her yerde kullanıma sunulabilecek, kolayca da ölçeklenebilecek durumda. Dolayısıyla birkaç ZiGGY’yi sığdırmak için mevcut park alanlarının ve otoparkların tamamen elden geçirilmesi gerekmiyor.

ZiGGY kullanıcılara güvenli bir şekilde ulaşması için dört bir yanında kameraya, ön far, arka lamba ve güvenlik sensörü bandına sahip. Mobil robotun 4 tekeri var. Rampaları inip çıkabilmesini, hız tümseklerinde manevra yapabilmesini ve dar köşeleri dönebilmesini sağlamak için AWS (All Wheel Steering / direksiyonun dört tekerleği birden yönlendirebildiği sistem) ile donatılmış.

Ayrıca robotun bir reklam mecrası olarak da potansiyeli var. Gövdesinin iki tarafında bunun için büyük ekranlar bulunuyor. EV Safe Charge, bu robotların üzerine alınacak reklamlarla ZiGGY’nin maliyetinin karşılanabileceğini öne sürüyor.

Robot, San Francisco merkezli tasarım stüdyosu Box Clever tarafından geliştirilen özel bir tasarıma sahip. Yuvarlak geometrik formlara sahip olması, dikkat dağıtıcı unsurlar barındırmaması ve teknolojinin (ekranlar, sensörler, kameralar) görsel entegrasyonunu en iyi şekilde birleştirmesi için çalışılmış.

Sürece bir ke daha göz atalım… Ziggy, otoparklarda ve daha birçok yerde otonom olarak gezinecek, bir uygulama üzerinden rezerve edilebilecek. Rezerve edilen robot, sürücüyü bir park alanına ya da otoparka çekecek. Fakat ZiGGY’nin menzili, kendi şarjının ne kadar dayandığı ve ne sıklıkta kaç araç şarj edebileceği hakkında detaylı açıklamalar yok. “Ya sürücüler ZiGGY’den faydalanmak için sıra beklemek zorunda kalırsa?” diye düşünmeden edemedim. Elbette bunlar filoyu ihtiyaca göre genişleterek aşılabilir. Gerçekten pratik ve hızlı bir çözüm olup olmadığını zaman gösterecek gibi duruyor.

ZiGGY ZiGGY

Görsel: EV Safe Charge