Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Terra 360 Elektrikli Araçları 15 Dakikada Tamamen Şarj Edebiliyor

Terra 360 Elektrikli Araçları 15 Dakikada Tamamen Şarj Edebiliyor

ABB tarafından sunulan hızlı şarj cihazı Terra 360, 3 dakikadan kısa sürede 100 kilometre sürüş menzili sunarken 15 dakikada elektrikli aracı tamamen şarj edebiliyor.

Her ne kadar elektrikli araçlar geleceğin ulaşım ağı içerisinde çevreci ve sürdürülebilir bir seçenek olarak duruyor olsa da günümüzde elektrikli araçların şarj sürelerinin uzun olması ve altyapıya yönelik yatırımların henüz yeteri kadar olmaması fosil yakıtları araçların yerine tercih edilme ihtimalini düşürüyor.

Şehir içi kullanımda araçları şarj etmek için Londra Sutherland Caddesi’ndeki Electric Avenue konsepti gibi farklı yaratıcı yaklaşımlar bulunuyor olsa da şehirler arası yolculuklarda araçları şarj etmek için hala yeterli sayıda istasyon yok. Bulunan noktalarda ise hızlı şarj teknolojisi yeterli olmadığı için aracın pil kapasitesine göre 1 saat ya da daha fazla beklemek gerekebiliyor.

Terra 360 piyasada en hızlı şarj deneyimini unuyor

Almanya’da bulunan enerji şirketi E.ON ve tasarım stüdyosu GRAFT tarafından geliştirilen ultra şarj istasyonu prototipi bu alandaki girişimlerin her geçen gün ilerleyeceğine ve gelişeceğine bir işaretti. İsviçre merkezli teknoloji şirketi ABB tarafından sunulan yenilikçi elektrikli şarj ünitesi Terra 360 da elektrikli araçları hızlı şarj etme konusunda bir devrim yaratıyor.

Maksimum 360 kW çıkışa sahip şarj cihazı herhangi bir elektrikli otomobili 15 dakika ya da daha kısa bir sürede şarj edebiliyor. Bu sayede küçük bir market alışverişi sırasında ya da kahve molasında aracı tamamen şarj etmek mümkün oluyor. Bununla birlikte sadece 3 dakikadan kısa bir sürede 100 kilometre sürüş menzili sağlayabiliyor ki bu neredeyse fosil yakıtlı araçların doldurulma süresiyle aynı.

Terra 360, dinamik güç dağıtımı ile aynı anda dört aracı şarj edebiliyor ve yerden tasarruf sağlıyor. Bu sayede aynı cihazda bir araç şarj olurken diğerinin beklemesine gerek kalmıyor. Benzin pompalarına benzeyen tipik tasarım ve beş metrelik şarj kabloları sayesinde bir şarj istasyonu kurmak ya da alışveriş merkezi gibi noktalarda kompakt alanlar oluşturmak mümkün.

Şarj ünitesinin üzerindeki LED şeritler ve 27 inç ekran hem şarjın durumu hakkında bilgi veriyor hem de cihazın üzerindeki ekran reklam alanı olarak kullanılabiliyor. Terra 360, 2021’nin sonundan itibaren Avrupa’da 2022’de ise ABD, Latin Amerika ve Asya pazarında satışa sunulacak.

Görsel: ABB