Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
eVTOL İçin Ultra Hızlı Şarj Sistemi

eVTOL İçin Ultra Hızlı Şarj Sistemi

ABB ve Lilium, elektrikli hava aracı Lilium Jet'in pillerini 30 dakikada tamamen şarj edecek hızlı şarj altyapısı için ortaklık kurdu.

Bu yıl SXSW oturumunda da konuşulan dikey olarak kalkış ve iniş yapan, bunun için de elektrik gücü kullanan elektrikli hava araçları (eVTOL), geleceğin kentsel hava hareketliliği için alternatif bir çözüm olarak sunuluyor. Web Summit’te de katılan Almanya merkezli hava hizmetleri girişimi Lilium bu alanda öncü yenilikleriyle dikkat çeken şirketler arasında. 2015 yılında kurulan Lilium en çok desteklenen girişimler arasında. Tabii bununla birlikte Lilium gibi eVTOL odaklı girişimlerin ulaşım ağında etkin rol oynaması için yüksek hızlı elektrikli ulaşım araçlarının kullanabileceği özel kalkış noktalarının ve şarj istasyonlarının çoğalması, bununla birlikte elektrikli hava araçlarının şarj sürelerinin kısalması gerekiyor.

Hızlı şarj altyapısı sayesinde elektrikli hava araçlarının daha fazla uçuş yapması mümkün

Lilium, ABD’de kurulacak ilk vertiportun (özel kalkış noktası) Orlando Uluslararası Havaalanı’na yakın bölgede inşa edileceğini açıklamıştı. Alanın 2025 yılında hizmete girmesi ve Florida’daki 20 milyondan fazla insana hizmet etmesi planlanıyor. Şirket bununla birlikte Almanya ve Brezilya için de özel kalkış noktalarını planlarına dahil etti. Bu sürecin sürdürülebilir bir şekilde ilerlemesi ve planlandığı gibi 4 ila 5 sene içerisinde faaliyetlerine başlaması için gerekli şarj altyapısının kurulması gerekiyor.

Şirket, eVTOL’ların şarj döngüsünü kısaltmak ve tek bir elektrikli hava aracıyla daha fazla uçuş yapmak için ise İsviçre merkezli teknoloji şirketi ABB ile bir ortaklık kuruyor. Geçtiğimiz hafta, hızlı şarj cihazı Terra 360 ile elektrikli araçların 15 dakikada tamamen şarj edilebileceğini duyuran ABB, Lilium iş birliğiyle bu sefer elektrikli hava araçlarının yüksek hızlı şarjı için ortaklık kuruyor.

Hızlı şarj sayesinde eVTOL’un pili 30 dakika tamamen dolabilecek

Lilium’un 7 Koltuklu elektrikli jeti için geliştirilecek hızlı şarj altyapısı MegaWatt Şarj Sistemi (MCS), bir eVTOL’un yaklaşık 30 dakika içinde tamamen şarj olmasının önünü açıyor. Pilin yüzde 80’inin dolması ise sadece 15 dakika sürüyor. Yaklaşık 250 kilometre menzili bulunan ve saatte 250 kilometre hızla giden 7 koltuklu hava aracı bu sayede günde ortalama 20 ila 25 uçuş tamamlayabilecek.

MegaWatt Şarj Sistemi (MCS), 1 MW’ın üzerinde güç çıkışı olan yüksek hızlı şarj sistemi. Özellikle kamyon, otobüs gibi büyük elektrikli araçların maksimum akımla yüksek hızlı şarj edilmesine imkan tanıyor. 4,5 megawatt’a kadar şarjı destekleyen bu sistemlerin çevredeki elektrik sistemini engellememesi için özel altyapı kurulması gerekiyor.

Yüksek hızlı şarja imkan tanıyan bu sistemin Lilium’un özel kalkış noktalarındaki eVTOL’larının yanı sıra kamyon ve otobüs gibi elektrikli ağır hizmet araçlarına da hizmet etmesi planlanıyor.

Doğru şarj altyapısı ile hızlı ve verimli şarj sağlayarak daha fazla uçuş gerçekleştirmeyi planlayan Lilium, eVTOL’ların günlük sefer sayılarını artırarak hava ulaşımında etkin bir rol oynamayı hedefliyor.

lilium

Görsel: ABB, Lilium