Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Joby Aviation’dan Şimdiye Kadarki En Uzun eVTOL Uçuşu

Joby Aviation’dan Şimdiye Kadarki En Uzun eVTOL Uçuşu

Joby Aviation, şirketin lityum iyon pillerini kullanan elektrikli hava aracıyla tek bir uçuşta bugüne kadarki en uzun eVTOL test uçuşunu 249 kilometre ile gerçekleştirdi.

Dikey kalkış iniş yapabilen elektirkli hava araçları (eVTOL), önümüzdeki on yıl içinde adını daha sık duyacağımız ulaşım araçları olacak. VoloConnect, VoloCity, Lilium gibi girişimlerin yanı sıra UPS’in eVTOL kargo uçağı konusunda Beta Technologies anlaşması ya da General Motors’un gelecek vizyonunu tanımlayan lüks Cadillac eVTOL bu alanda farklı tarzlarda girişimler göreceğimizin habercisi.

Faaliyetine 2009 yılında başlayan California merkezli Joby Aviation da elektrikli hava taksisi konusunda girişimlerini sürdürüyor. SXSW 2021’de de eVTOL hakkında konuşulan oturuma da katılan şirket; trafikle boğuşan metropollerde ya da görece birbirine daha yakın şehirler arası ulaşımda hızlı ve sürdürülebilir bir çözüm üretmek amacıyla ortaya çıkıyor.

Piller en çok dikey iniş ve kalkış sırasında kullanılıyor

Tabii eVTOL konusunda en önemli konulardan biri menzil mesafesi. Elektrikli araçların dikey iniş ve kalkış yapması şehir içi mobilite konusuna alternatif bir çözüm olurken bu durum aynı zamanda pili çok tüketmeye neden oluyor. Uçuş sırasında kanatlarında yardımıyla enerji tüketimi daha az oluyor. Dolayısıyla bu araçların menzilleri çok uzun olamıyor. Örneğin geçtiğimiz mayıs ayında haberini yaptığımız Volocopter şirketinin VoloConnect’i daha uzun menzil ve daha fazla yolcu hedefiyle tasarlanan bir ürün. Şehirler ve banliyöler arasında ulaşımda kullanılması planlan VoloConnect, tek bir pil süresince 100 kilometre yol gidebiliyor ve bu eVTOL için oldukça iyi bir menzil. Öte yandan Joby Aviation, 27 Temmuz’daki test uçuşu ile bugüne kadarki en uzun eVTOL uçuşunu gerçekleştirdi.

Yolcusuz test sürüşünde menzil rekoru

Karbon emisyonsuz hava yolculuğunu daha gerçekçi bir noktaya taşıyan test uçuşunda Joby Aviation ait eVTOL, California’da elektrikli uçuş üssünden havalandı ve inişini gerçekleştirmeden önce geniş bir şekilde 1 saat 17 dakika boyunca 11 tur daire çizdi. Tek bir pil süresinde 154,6 mil (yaklaşık 249 kilometre) yol katetti.

joby aviation

Tabii unutulmaması gereken bir konu var ki bu rekor yolcusuz gerçekleştirilen sürüşte geldi. Elektrikli araç, şirketin test pilotu Justin Paines tarafından uzaktan kumanda ile yerden yönetildi. 5 yolcu ve onların bagajları da eklenince elektrikli hava aracının kalkış ve iniş sırasında kullanması gereken yük artacak.

Joby Aviation, eVTOL uçağını 2024 yılında ticari olarak piyasaya sürmeyi hedefliyor

Joby Aviation, 2024 yılından itibaren sessiz ve kullanışlı hava ulaşım aracını hizmetinin bir parçası olarak kullanmayı planlıyor. Operasyonlar önce küçük bir pazarda başlayacak ardından adım adım genişletilecek. Bunun için de öncelikle Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) sertifika alması gerekiyor. Ürün müdürü Eric Allison, FAA ile yakın bir şekilde çalıştıklarını uçağın sertifikalandırılması için gereken tüm detayları 2023 yılına kadar halledebileceklerini söylüyor. ABD ilk ve en önemli pazar olacak olsa da Joby Aviation’ın ABD dışındaki pazarlarda da büyük fırsatların olabileceğini ve bu pazarlara girebileceklerini söylüyor. Hem girişim hem de son ürünün kullanım maliyetinin yüksek olması nedeniyle bu tarz girişimleri genellikle Florida gibi ABD’nin refah düzeyi yüksek bölgelerinde görüyoruz. Joby Aviation hedefleri doğrultusunda girişimini ABD dışına da sürdürebilirse diğer şirketler için de iyi bir örnek olacaktır.

Görsel: Joby Aviation