Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uzun Uçuş Menziline Sahip eVTOL: VoloConnect

Uzun Uçuş Menziline Sahip eVTOL: VoloConnect

Volocopter, dört koltuklu ve 100 kilometre menzilli hava taksisi konseptli eVTOL aracı VoloConnect'i tanıttı.

2011 yılında Stephan Wolf ve Alexander Zosel tarafından kurulan Volocopter şirketinin yatırımcıları arasında Daimler, Geely, DB Schenker ve Intel Capital gibi şirketler yer alıyor. 2017 yılında dünyanın ilk eVTOL otonom uçuşunu da gerçekleştiren şirket, konu dikey havalanan ve uçak gibi süzülen hava taşıtları olduğunda akla gelen ilk girişimler arasında. CES 2018’de 18 pervaneli devasa drone görünümlü VoloCity modeliyle ilk yolcusunu da taşıyan şirketin VoloDrone isimli hava aracı ve kentsel hava hareketliliğiyle ilgili teknolojik girişimleri bulunuyor.

voloconnect

VoloConnect, şehirler arası sürdürülebilir hava yolculuğu için tasarlandı

VoloCity modelinin daha fazla yolcu kapasiteli ve daha uzun menzil hedefiyle tasarımına başlanan dört koltuklu VoloConnect, Volocopter tarafından tanıtılan son eVTOL aracı oldu. 100 kilometrelik bir menzile sahip olacak şekilde tasarlanan elektrikli araç, birbirine yakın şehirler ve banliyöler arasında ulaşımda kullanılmak üzere tasarlandı. Helikopter ve uçağın hibrit bir karışım olan araç, iki kanat ve altı pervane ile uçuşu gerçekleştiriyor. Kalkış ve inişler sırasında uçağın altında bulunan üç tekerlek gövdeden dışarı çıkıyor. Saatte yaklaşık 180 kilometre hıza çıkabilen VoloConnect, 300 ila 400 kilogram arasında yük taşıyabiliyor.


35 kilometre menzil, 200 kilogram taşıma kapasitesi ve ortalama 95 km/s’lik hıza sahip VoloCity modeli ile kıyaslandığı zaman VoloConnect’in tamamen farklı bir segmentte olduğu anlaşılıyor. Volocopter CEO’su Florian Reuter da VoloCity için çift yolcu kapasitesiyle daha az mesafeli ulaşımlar için tasarlandığını söylerken VoloConnect ile Pazar kapsamlarını genişleteceklerine vurgu yapıyor.

Volocopter, dört yolcu taşıma kapasiteli son eVTOL modeli için önümüzdeki beş yıl içerisinde Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’ndan (EASA) sertifika almayı planlıyor. Florian Reuter uçağın geliştirilmesi ve sertifika işlemlerinin tamamlanması için 2026 yılını hedeflediklerini açıklıyor. VoloConnect’in hizmete girmesiyle birlikte sürdürülebilir çözümler ve ekonomik avantajlar sunan benzer araç konseptlerinin de piyasaya daha hızlı bir şekilde girmesi bekleniyor.

voloconnect voloconnect

Görsel: Volocopter