Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
UPS 2024’te eVTOL aracılığıyla teslimatlara başlayacak

UPS 2024’te eVTOL aracılığıyla teslimatlara başlayacak

UPS, Beta Technologies ile 2024 yılında teslim almak üzere dikey iniş ve kalkış yapabilen eVTOL kargo uçağı anlaşması imzaladı.

Helikopterler gibi dikey olarak havalanan ve havada elektrikli motorlarının gücünü kullanarak uçak gibi süzülen eVTOL (electric Vertical Take-off and Landing) kentsel hava haraketliliği değiştiriyor. SXSW 2021’in uçan taşıtlar ve eVTOL hakkında konuşulan oturumunda hava yolculuğunun yeni altın çağı olarak görülen kentsel hava hareketliliği ile ilgili teknolojilerin 2030’lu yıllarda artık günlük hayatımızda karşılaşabileceğimiz araçlar olacağı söylendi. FAA (Federal Havacılık İdaresi) sertifikası alma yolunda ilerleyen eVTOL girişimlerinin güvenlik kriterleri tamamlandıktan sonra hava yolculuğunu değiştirmesi için önünde hiçbir engel kalmıyor.

Şehir içi ulaşımda trafiği farklı bir alana çekecek olan elektrikli uçan taşıtlar sadece şehir içi mobilite için değil aynı zamanda ürün teslimatında da rol oynayacak. Tıpkı Wing ve Zipline gibi girişimlerin drone ile teslimat sürecini adım adım gerçeğe dönüştürmesi gibi eVTOL araçları da gerekli izinler alındıktan sonra gökyüzünde taşıma yaparken karşımıza çıkacak. Tabii drone’lardan farklı olarak çok daha büyük bir yük taşıma kapasitesinden bahsediyoruz.

UPS ilk etapta 10 eVTOL ile taşıma yapacak

Bu alanda girişimlerde bulunan UPS, Vermont merkezli Beta Technologies ile bir anlaşma gerçekleştirdi. Anlaşmaya göre Beta Technologies Federal Havacılık İdaresi’nden de sertifika alarak 2024 yılında UPS’e teslim edilmek üzere kargo eVTOL araçları tasarlayacak ve sunacak. İlk etapta 10 eVTOL’u alacak olan taşımacılık şirketi zaman içerisinde 150 adete kadar kargo eVTOL’u satın alabilecek.

ups

Beta Technologies, elektrikli taşıtlarla birlikte pist de sağlayacak

Vermont merkezli Beta Technologies’in eVTOL uçakları tek şarj süresince yaklaşık 400 kilometre gidebiliyor. Saatte 270 kilometre hıza çıkabilen elektrikli araçlar 635 kilo kargo kapasitesine sahip. UPS bu filo sayesinde operasyonel verimliliğini artırmayı hedeflerken hem gürültü kirliliğini hem de karbon emisyonlarını azaltacak.

Beta Technologies, eVTOL’ların yanı sıra UPS için iniş pistleri ve istasyonlar da sağlayacak. Beta Technologies’in eVTOL’lar için sunduğu şarj istasyonları kara araçları için de kullanılabiliyor. UPS hem karada hem de havada elektrikli araçlara dönmeyi hedeflerken tüm bu taşıtları aynı merkezler üzerinden yönetmek bu sayede daha kolay olacak.

ups

Görsel: UPS, Beta Technologies, evtol