Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Minyatür Çömlek Çarkı

Minyatür Çömlek Çarkı

MINIMA, çömlek yapımına ilgi duyanların minyatür parçalar üretebilecekleri portatif ve güçlü bir çömlek çarkı.

Atölye gibi sabit bir yere bağlı kalmadan sanatını sürdürmek isteyenler için taşınabilir mini araç gereçler güzel bir çözüm olabiliyor. Hantal ve pahalı pres makinelerine gerek olmadan “herkesin, her yerde” baskı resim yapabilmesini sağlayan mini pres projesi Open Press Project bunlardan biriydi. Onun öncesinde ise Devin Smith’in tasarladığı, minyatür serigrafi baskı makinesi oldukça ilgi çekmişti. Şimdi de kullanıcının minyatür seramik eserler üretebileceği minik bir çömlek(çi) çarkı/seramik tornası olan MINIMA var karşımızda.

MINIMA 14 yaşındaki minik bir tasarımcı tarafından yaratıldı

Kickstarter’da fonlanmakta olan MINIMA, tasarım ve teknoloji kategorisinde öne çıkarılmış. İlk 5 gün içerisinde de hedeflediği fonu toplayarak başarısını kanıtlamış. Projenin arkasındaki isim ise 14 yaşındaki Saqib Saiyed. San Francisco Körfez Bölgesi’nde yaşayan minik mucit, mimar ve kullanıcı deneyimi tasarımcısı olan babası Sajid Saiyed’in gözetimi ve desteği ile kampanyayı yürütüyor.

Projenin temelleri Mart 2020’de karantina döneminde atılmış. Evde sıkılan genç mucit, çoğumuzun yaptığı gibi ilgi alanlarına ve hobilerine yönelmiş. Çömlekçiliğe ilgi duymasına rağmen devasa tekerleklerin yarattığı kirlilikten ve karmaşadan ise hiçbir zaman hoşlanmamış. Bu nedenle minyatür bir çömlek çarkı yapmayı düşünmüş. Mevcut ürünlerin yapısını araştırmış ve motorlarının çok düşük torka sahip olduğunu fark etmiş. İşte o zaman yüksek torklu bir motora sahip minyatür bir çömlek çarkı yapmanın iyi bir fikir olacağını düşünmüş. Özellikle kendisi gibi acemilerin birkaç saniye içinde kili ortalayıp açmasına izin verecek bir tasarım yapmayı hedeflemiş. İşte MINIMA böyle doğmuş.

MINIMA’nın ilk çalışan prototipi Haziran 2020’de yaratılmış. Saqib Saiyed, o zamanlar ürünün görünümüne ve verimliliğine çok fazla odaklanmamış. O dönemden bu yana tasarımı görünüm ve verimliliği de dikkate alarak geliştirmeye devam etmiş. Şimdi de son halini insana ulaştırabilmek için Kickstarter kampanyasını yürütüyor.

minima

Görsel: Kickstarter