Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evde Baskı Resim İçin Masaüstü Pres: F-Press

Evde Baskı Resim İçin Masaüstü Pres: F-Press

F-Press, presi baskı resimle uğraşan herkesin erişebileceği bir araç haline getiriyor ve evde baskı resim yapma imkanı sunuyor.

Baskı sanatı, en sevilen sanat dallarından biri. Resim, grafik tasarım gibi farklı alanlardan yaratıcı insanlar eğitim yıllarında ya da hayatlarının başka bir döneminde baskı sanatını deneyimliyor. Birçok çeşidi olan bu sanat pratiği, beraberinde pres makinesi başta olmak üzere kendi özel malzemelerini gerektiriyor. Pres makinesi ise hem kolay taşınamayacak denli ağır hem de yüksek maliyetli bir araç olduğu için genellikle ortak kullanılan atölyelerde erişilebilir olan bir şey. Pandemi dönemi ise bu türden bir arada çalışma biçimlerine engel oluşturuyor. Peki evimizi baskı atölyesine dönüştürebilecek hiçbir çözüm yok mu? Martin Schneider, Open Press Project adlı 3B baskı mini pres projesiyle bunun mümkün olabileceğini göstermişti. Minyatür sanatçısı Devin Smith’in minyatür giysilere desen yapabilen mini serigrafi baskı aletini de burada anmadan geçmeyelim. Şimdi yine F-Press adlı şirin mi şirin bir pres projesi var karşımızda.

F-Press ile karantina dönemlerinde evde baskı çalışmalarını sürdürme imkanı

F-Press, Sussex’de yaşayan tipografi tasarımcısı ve baskı sanatçısı Tom Boulton’ın imzasını taşıyor. Boulton bu tasarımı, karantina günlerinde insanlara evde baskı imkanı tanımak için hayata geçirmiş. Hafif ve taşınabilir bir pres olarak atölyelere bağımlı olmadan evde sanatınızı sürdürebilmenizi sağlıyor. F-Press, 3B baskı ve CNC makineleri kullanılarak üretilmiş. Boyutunun küçük olduğuna bakmayın, bu presle A5 eserler basmak mümkün. Tebrik kartları ve benzeri işleri de bu pres üzerinden yürütmek mümkün. Kullanmadığınız zamanlarda ise duvara asabiliyor, evinizde yer tutmadan saklayabiliyorsunuz.

Crowdfunder’da fonlanan F-Press, hedefini aşarak yaklaşık %300’ oranında destek toplamış durumda. Boulton’ın bu presi kullanarak oluşturduğu baskıları, tasarımcının Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

F-Press F-Press

Görsel: YouTube