Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zoetrop Seramik Kaplar

Zoetrop Seramik Kaplar

Kenny Sing "Trepō" adlı projesinde, çömlekçi çarkı üzerinde dönünce hareketlenen desenlere sahip zoetrop seramik kaplar tasarlıyor.

Modern animasyon teknikleri ne kadar gelişirse gelişsin zoetropun sihri bazı sanatçılar ve tasarımcılar için vazgeçilmez. Kelebeğin yaşam döngüsünü canlandıran, gerçek insanlardan oluşan ya da 3B baskı hareketli heykellere hayat veren zoetroplara daha önce şahit olmuştuk. Yine kendin yap zoetrop kitini de burada anmakta fayda var. Zoetropun hipnotik büyüsü bu defa Kenny Sing’in Trepō projesiyle seramik kaplarda.

Çömlekçi çarkı döndükçe desenler hareketleniyor

Kenny Sing, Trepō serisindeki zoetrop kapları kendi stüdyosu olan Turn Studio’da üretiyor. Sing 16 yaşından bu yana seramikle uğraşan bir seramik sanatçısı. Aynı zamanda 13 yıllık deneyime sahip bir grafik tasarımcı. Sanatçının Trepō projesi de önceki çalışmaları da hep 2 farklı alandan beslendiğini açıkça ortaya koyuyor. Sanatçı Trepō’da dijital desenleri seramik kase şeklindeki plakaların eğrilerine aktarıyor. Desenleri ya kapların üzerine oyuyor ya da çizerek kapları sırlıyor. Seramik kaplar çömlekçi çarkı üzerinde döndürüldüğünde, desenler hareketleniyor. Bunun dışında ise statik bir desen olarak kapları süslüyorlar.

Trepō, dijital ve analog yöntemleri bir arada kullanıldığı bir proje

Çömlekçi çarkı döndüğünde; küpler spiraller çiziyor, üçgenler dans ediyor, dörtgenler kasenin ortasına doğru süzülüyor. Desenlerin animasyona dönüşebilmesi için sanatçının bunları dijital ortamda kurguladığı ve desen kalıplarının çıktısını aldıktan sonra kapların üzerine işlediğini görüyoruz videoda. Kapları ise tamamen geleneksel yöntemle yani elleriyle yapıyor sanatçı.

Kenny Sing’in çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Turn Studio