Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kendin Yap Zoetrop Kiti

Kendin Yap Zoetrop Kiti

4-Mation, bir kendin yap 3 boyutlu zoetrop kiti tasarladı.

Analog animasyonun atalarından Zoetrop, durağan resimleri deviniyormuş gibi gösteren bir tür aygıt. Günümüzde, 19. yy’ın başlarına dayanan bu eski tekniği modern teknolojiyle harmanlayan pek çok sanatçıya rastlıyoruz. 3B baskı hareketli heykel serisi Blooms, pasta formundaki Melting POP, ışıkla dans eden 3B baskı zeotrop gibi çağdaş örneklere daha önce yer vermiştik. 4-Mation ise herkese kendi 3B zeotropunu yaratabilme imkanını sunan modüler bir kendin yap kiti tasarlayarak bu alanda heyecan verici bir adım atıyor.

Kitin içinde neler var?

4-Mation’ın kendin yap zoetrop kitinde, temelde karuselden oluşan ve senkronize strobe (kesintili yanan ışık parlamaları) kullanan bir düzenek bulunuyor. 24 ayrı 3 Watt’lık RGB LED strobe kullanılmış. Bu flaş ışıklar, kodlayıcı bir motora bağlı bir mikro denetleyici tarafından zamanlanıyor. Strobe’un dönüş sayısı, parlaklık ve renk gibi unsurların tamamı, mobil uygulamayla kontrol ediliyor. 4-Mation Android uygulaması, Google Play Store’da yerini almış durumda, iPhone uygulaması ise yapım sürecinde. Düzenek, yuvarlak tabanı üzerine yerleştirilen 3 boyutlu nesneleri hareketli bir animasyon haline getiriyor. Kitteki düzeneğin birleştirilmesi, kişinin becerisine ve deneyimine göre değişse de yaklaşık 1-2 saat sürüyor. Ardından kullanıcı ücretsiz animasyonlardan birini indirip yazdırabiliyor veya kendi animasyonlarını tasarlayabiliyor.

3 farklı versiyonla tasarlandı

Kitteki düzeneğin gövdesi 3 ayrı versiyonla tasarlanmış. Bu versiyonlar; lazerle kesilmiş kontrplak gövde, ceviz ağacından yapılmış gövde ve kendi kendinize nasıl keseceğiniz gösteren talimatlar eşliğinde gelen bir elektronik gövdeden oluşuyor. İngiltere’de bulunan 4-Mation, kiti önümüzdeki ay Roma Maker Fair’de tanıtacak. Şirket, projeyi hayata geçirmek üzere önümüzdeki ay bir de Kickstarter kampanyası başlatmayı planlıyor. Kampanya başladığı zaman haberdar olmak ve düzenlenecek yarışmalarda bu kitten kazanmak isterseniz, şuradan kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Görsel: YouTube