Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kelebeğin Yaşam Döngüsünü Canlandıran Zoetrop

Kelebeğin Yaşam Döngüsünü Canlandıran Zoetrop

Veerle Coppoolse, kelebeğin başkalaşım evrelerini kağıttan yarattığı büyüleyici bir zoetrop ile canlandırıyor.

19. yüzyılda eğlence amacıyla icat edilen oyuncak zoetrop, günümüzde yaratıcı bünyelerin hayal gücünü konuşturabildiği bir sanat objesi haline geldi. Bunun en son örneklerinden birini, Corridor Digital’ın Google iş birliğiyle hazırladığı ve gerçek insanlarla yaratılmış Real-Life HUMAN Zoetrope’da görmüştük. Veerle Coppoolse ise kağıt sanatının incelikleriyle kelebeğin yaşam döngüsünü anlatan bir zoetrop yaratmış.

Zoetrop döndükçe yeniden doğan kelebek

Kelebeğin yaşamında; yumurta dönemi, tırtıl dönemi (larva), krizalit dönemi (pupa) ve yetişkin kelebek dönemi olmak üzere 4 başkalaşım evresi bulunuyor. Hollandalı sanatçı Veerle Coppoolse, titizlikle kestiği kağıtlardan yarattığı el yapımı zoetrop ile kelebeğin bu yaşam döngüsünü inceliyor. Zoetrop o kadar özenle hazırlanmış ki son evrede kelebeğin kanatlanıp uçtuğunu dahi görebiliyorsunuz.

Veerle Coppoolse’un beyaz ve gri tonlardaki bu el yapımı zoetropu aslında daha büyük boyutlu bir tasarıma hazırlık olarak yarattığı bir model. Coppoolse, bu tasarımı hayata geçirmek için projesine şu anda Hollanda merkezli kitlesel fonlama sitesi Voordekunst’ta destek arıyor. Büyük boyutlu tasarım koza benzeri bir mekanizmadan oluşacak. İnsan gücüyle çalışacak bu mekanizma sayesinde, bir animasyon oluşturmak için zoetrope’un hareket etmesinden ziyade, onu izleyen kişiler zoetropun etrafında dönecek. Bu da oldukça ilginç bir deneyim gibi duruyor.

Veerle Coppoolse’un çalışmalarını Instagram’ından takip edebilirsiniz.

 

Kelebeğin Yaşam Döngüsünü Canlandıran Zoetrop

Görsel: Voordekunst