Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike, Kaepernick’e Desteğini Sürdürüyor

Nike, Kaepernick’e Desteğini Sürdürüyor

Nike; Just Do It sloganının 30. yılı kutlamalarında ABD'nin tartışmalar yaratan protest sporcusu Kaepernick'i kullanarak konu hakkındaki duruşunu gösterdi.

Nike, sporcularına desteğini göstermekten çekinmeyen bir marka. Geçtiğimiz haftalarda Serena Williams’ın Fransa Açık’ta kıyafeti nedeniyle uyarı almasından sonra bu konudaki tavrını göstermiş ve Serena’nın yanında olduğunu belli etmişti. Şimdilerde ise; NFL sezonun başlamasına 4 gün kala, ikonik sloganı “Just Do It”in 30. yılını kutlamaya hazırlanan Nike; bu kampanya kapsamında kullanacağı isimleri duyurdu. Bununla birlikte sert ve politik tartışmaların odağındaki bir başka sporcuyla yine gündeme geldi: San Francisco 49ers oyuncusu Colin Kaepernick.

Colin Kaepernick; kampanyada Serena Williams, NFL oyuncuları Odell Beckham Jr. ve Shaquem Griffin gibi isimlerle birlikte yer alıyor. Aslında Nike ile sporcunun iş birliği yeni değil. 2011’den beri sponsorluk anlaşmaları devam ediyor ama Kaepernick’in 2016’dan beri sergilediği politik tavır ve bunun neticesinde aldığı tepkiler nedeniyle markanın bu sporcuya desteğini açıkça sürdürmesi dikkate değer bir nokta.

Colin Kaepernick Neden Gündemde?

Colin Kaepernick, Amerikan futbolu tarihindeki en çok konuşulan isimlerden biri. 2016 yılında polis tarafından öldürülen veya şiddet gören siyah insanlara dikkat çekmek ve ırkçılık konusunu gündeme getirmek için milli marş sırasında ayağa kalkmamasıyla biliniyor. Bu hareketiyle muhafazakar çevrelerden büyük tepki gören Kaepernick, sonrasında başlattığı harekete katılan başka oyuncularca da desteklenmişti. Oyuncuların çoğunluğunun siyah, takım sahiplerinin ise muhafazakar beyazlardan oluştuğu NFL’de başlattığı bu hareket ile Kaepernick ve kutuplaşmayı gösteren bir sembole dönüşmüştü.

2017 yılından beri NFL kapsamında oynamayan oyuncu; protestosu nedeniyle ligin kendisini dışladığına yönelik bir şikayette de bulundu. Şimdi şikayetin mahkemeye taşınması gündemde. Takım sahipleri Mayıs ayında milli marş sırasında ayağa kalkmayan oyuncuların kabinde kalması gerekliliğine ilişkin bir kurala imza attılar. Buna göre oyuncuları ayağa kalkmayan takımlar ceza alabilecek ve takımlar bu konuya ilişkin kendi kurallarını uygulayabilecek. Ancak bu konudaki görüşmeler de halen sürüyor. Dolayısıyla Kaepernick, hala oldukça tartışmalı bir isim. ABD Başkanı Trump önderliğindeki muhafazakar çevreler tarafından hala açıkça hedef gösteriliyor.

Bu nedenle Kaepernick’in dün tweet’lediği Nike kampanyası görseli oldukça manidar. Yüzünün siyah-beyaz görüntüsü üzerinde “Bir şeye inan. Bu; her şeyi feda etmeni gerektirse bile.” yazıyor. Nike tarafından da retweet’lenen görsel hakkında henüz NFL’den veya sporcudan bir açıklama gelmedi.

Sosyal Medyada Fırtına

Markanın bu tavrı sosyal medyada da büyük tartışma konusu olurken, konuya ilişkin 1,2 milyon tweet atıldı. Country müzik sanatçısı John Rich de tartışmaya dahil olarak Nike amblemi Swoosh’u çoraplarından keserek markayı protesto ettiğini gösterdi.  Fox Sports Radio sunucusu Clay Travis de kampanyayı acınası bulduğunu belirtti. Arkansas Valisi Mike Huckabee ise attığı tweetle markanın bundan sonra NFL için diz koruyucu yapmaya odaklanacağını tahmin ettiğini belirtti. Bu tepkilerin yanında destek mesajları da çok elbette. Örneğin; Kaepernick’e verdiği destekle bilinen Serena Williams, “özellikle bugün Nike ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu” söyledi.

Markanın NFL’in üniforma sponsoru olduğu da düşünüldüğünde, gerek NFL ile olan sponsorluk ilişkisine zarar verme, gerek Trump’ın öfkesini çekme, gerekse de muhafazakar çevreden tepki verme pahasına sporcusuna verdiği bu destek oldukça önemli ve cesur bir adım. Bundan sonra neler olacağını hep beraber izleyeceğiz.

Kaepernick_nike_abd_just do it 30_bigumigu_5

Kaepernick_nike_abd_just do it 30_bigumigu_5 Kaepernick_nike_abd_just do it 30_bigumigu_5 Kaepernick_nike_abd_just do it 30_bigumigu_5 Kaepernick_nike_abd_just do it 30_bigumigu_5

Görsel: Twitter – Adweek