Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike Tepki Çeken Colin Kaepernick’li Reklamıyla Satışlarını Artırmayı Başardı

Nike Tepki Çeken Colin Kaepernick’li Reklamıyla Satışlarını Artırmayı Başardı

Colin Kaepernick'in de oynadığı ve seslendirdiği Nike'nin Dream Crazy projesi şirketin başarılı reklam filmleri arasında girdi.

Just Do it sloganının 30. Yılını 2018’in Eylül ayında kutlayan Nike Dream Crazy adını taşıyan bir reklam filmi hazırlamıştı. Hazırlanan reklam filminde oynayan sporcular arasında NFL oyuncusu Colin Kaepernick de bulunuyordu. Kaepernick, 2016 yılında, polis tarafından öldürülen veya şiddet gören siyah insanlara dikkat çekmek amacıyla milli marş sırasında ayağa kalkmamış ve kısa sürede bu olay ABD içerisinde oldukça gündem olmuştu. Tepki gösterenlerin yanı sıra başlatılan bu harekete destek veren başka oyuncular da olunca protesto büyümüştü. 2017 yılından beri herhangi bir NFL takımı ile anlaşamayan Colin Kaepernick’e Nike destek çıkmış ve bu reklamda oynatmıştı.

Colin Kaepernick’in 2011’den beri Nike ile sponsorluk anlaşması bulunuyordu. Dolayısıyla reklam filminde oynaması şaşılacak bir durum değildi. Ancak 2016  yılından sonra Nike’nin Kaepernick’e destek vermeye devam etmesi oldukça tartışma yarattı.  Dream Crazy adlı reklam filminin seslendirmesini de yapan oyuncu, Twitter sayfasında, reklamda da geçen “Bir şeye inan, bu her şeyi feda etmen anlamına gelse bile.” sözünü  siyah beyaz fotoğrafıyla birlikte paylaşmıştı.

Reklam filminin paylaşılmasının ardından kısa sürede konuyla  ilişkin 1 milyonun üzerinde tweet atıldı. Muhafazakar kesimden başta Donald Trump olmak üzere Nike’ye eleştiriler geldi. Ancak Nike geri adım atmadı. Olay bir süre sonra ABD sınırlarını aşıp küresel bir boyuta geldi. Colin Kaepernick’i ve Nike’yi destekleyenler ve Nike’yi protesto edenler olarak ikiye ayrıldı. dünya basınında yapılan haberlerden sonra Colin Kaepernick’i haklı bulan insanların sayısı artmaya başladı.

Nike’nin hisseleri tarihinin zirvesini gördü

Tüm bunlar olurken süreç içerisinde ibre tersine döndü ve Nike hisseleri tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Serena Williams, Jim Carrey gibi pek çok ünlü Kaepernick’e destek verirken dış basında haberler yapıldı. Ve Nike desteklemeyi bırakmadığı davanın kazanan tarafı oldu.

Reklam kampanyası sonucunda 163 milyon dolar medya kazanımı ve 6 milyarın üzerinde marka değeri artışı kazanılırken Nike’nin satışları yüzde 31 oranında arttı. Dream Crazy şirketin değer kazanmasına ve pazar payını arttırmasına etkide bulunmasının yanı sıra ödül de kazandı. Tasarım ve sanat yönetiminde yaratıcı kampanyaların ödüllendirildiği D&AD 2019 ödül töreninde Graphite Pencil (Gümüş Ödül)  sahibi oldu.

Görsel: Youtube