Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
D&AD Ödülleri 2019 Kazananları

D&AD Ödülleri 2019 Kazananları

Tasarım ve sanat yönetiminde yaratıcı kampanyaların ödüllendirildiği D&AD Ödülleri'nin bu yılki kazananları.

D&AD, 1962’den bu yana tasarım ve reklamcılıkta yaratıcı mükemmelliği tetiklemek, uygun hale getirmek ve ödüllendirmek için faaliyet gösteriyor. İletişim kampanyalarının düşünce süreci ve yaratıcılığı perspektifinden bakarak inceleniyor ve değerlendiriliyor. Her yarışmanın kendi kimliği olduğu sürece diğer yarışmalardan ayrışıp değer sunabiliyorlar.

Kar amacı gütmeyen bir reklamcılık derneği olarak faaliyet gösteren D&AD, ödül sürecini 34 kategori ve 5 farklı derece ile yürütüyor. Dünyanın dört bir yanından yapılan başvurularla bu yıl 718 ödül verildi. Bu ödüllerin derecelerine göre dağılımı ise 459 Wood Pencil (Bronz Ödül), 195 Graphite Pencil (Gümüş Ödül), 58 Yellow Pencil (Altın Ödül) şeklinde gerçekleşti. Alanında çığır açan kampanyaların ödüllendirildiği Black Pencil (Siyah Kalem) ödülüne de bu yıl 5 kampanya layık görüldü.

Bu yıl TBWA\Istanbul’un Branding kategorisinde Yellow Pencil kazandığı D&AD ödüllerinin kazananlarının tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Black Pencil kazanan ödülleri ise aşağıda inceleyebilirsiniz. Kampanyaların ödül aldığı kategoriler de parantez içinde belirtilmektedir.

Nike | Dream Crazy (Integrated)

Nike (eski) NFL oyuncusu Colin Kaepernick’e verdiği destekle tavrını ortaya koymuş ve sosyal medyada büyük gündem yaratmıştı. Bu konudaki desteğini sürdüreceğini belli eden Nike, insanların Kaepernick’e kulak vermesini istiyor. Bunun için de NFL sezon açılış maçında güçlü bir film yayınlayacak.

Just Do It sloganının 30. yılını kutlayan Nike; NFL ile mahkemelik duruma gelen ve ligde herhangi bir takımla ilişiği kalmayan Kaepernick’in pek çok başka sporcuyla birlikte yer alacağı filmle gündemde. Bugünkü sezon açılış maçı, Philadelphia Eagles ve Atlanta Falcons maçı sırasında yayına girecek film; Kaepernick tartışmalarının pek de dinecek gibi olmadığını ortaya koyuyor.

Dream Crazy adını taşıyan reklamda, dış ses hayaller, amaçlar ve kafana koyduğunu yapmaktan bahsederken ekranda sözlerle paralel görüntüler görüyoruz. “Çılgın” hayallerden bahsederken kimileri tanıdık, kimileri çok da bilinmeyen sporculardan inanılmaz başarılar izliyoruz. Bacakları olmayan bir çocuk güreşçi mesela, tekerlekli sandalyede bir basketbolcu, baş örtüsüyle bir atlet… Hem güzellik kraliçesi, hem Amerikan futbolcusu bir genç kız, beyin tümörünün ardından 55 kg kaybedip başarıdan başarıya koşan bir başka sporcu, 16 yaşında milli takımda futbol oynayan göçmen Ben Davies, sadece dünyanın en iyi basketbolcusu olmakla yetinmeyip bir de okul açan LeBron James…


Project Revoice (Digital Design)

Ice Bucket Challenge, tüm dünyada ALS hastalığını gündeme getirmeye başarmış bir internet meydan okumasıydı. YouTuber’lardan internet ünlülerine politikacılardan pop yıldızlarına herkesin ilgisini çeken bu hareket ile insanlar kafalarından aşağı kova dolusu buz dökerken bağışlar artmış, hepimiz ALS hakkında bilgi sahibi olmuştuk.

Yaratıcı ayağını BWM Dentsu’nun üstlendiği projede, teknoloji şirketi Lyrebird ile çalışılmış. Yine Creative Data kategorisinde gördüğümüz JFK Unsilenced projesinde olduğu gibi burada da bir insanın, Pat Quinn’in sesi yeniden yaratılmış. Bunun için de Quinn’in ALS ve Ice Bucket Challenge hakkındaki konuşmaları ve kayıtları kullanılmış. Ses klonlama teknolojisi adı verilen çığır açıcı bir teknoloji sayesinde de bir insanın sesinin özü diyebileceğimiz o tını Quinn’in sesi için dijital olarak yeniden yaratılmış.


The Truth is Worth It (Film Advertising, Writing For Advertising)

Droga5’ın The New York Times için hazırladığı The Truth is Worth It kampanyası gerçek ve hakikat kavramlarının belirsizleştiği günümüz habercilik ve yayıncılık dünyasında doğru haberin hangi aşamalardan geçerek okura ulaştığını anlatan filmlerden oluşuyor.


Viva La Vulva (Direction)

2016’da Hiçbir Kan Bizi Yıldıramaz (No Blood Should Us Back) söylemiyle yayınlanan reklam filminde Bodyform ya da diğer adıyla Libresse, tutkuyla yaptıkları sporda yaralanan ancak buna rağmen mücadeleye devam eden kadınları ekrana getirmişti. Kadın olmanın doğası gereği gerçekleşen menstüral döngünün de bu mücadeleye engel olamayacağı ve kadınların korkusuzca yaşamaları gerektiği mesajını verdi. Bunun üzerine Libresse Kasım 2017’de, bu yıl Cannes Lions‘da Titanium kategorisinde Titanium Lion’a layık görülecek olan Blood Normal kampanyasına imza attı. Bu reklam filminde kanı gerçek hayatta olduğu gibi kırmızı renkte göstererek, regl kanamalarının utanılacak, saklanacak ya da korkulacak bir durum değil aksine normal olduğunu göstermişti. Libresse bu sefer de ‘’Viva La Vulva’’ (Çok Yaşa Vulva) söylemiyle yarattığı reklamıyla kadınları kendi bedenlerini ve özellikle de kadın cinselliğinin temsiliyeti olan vulvayı tanımaya, takdir etmeye ve sevmeye davet ediyor.


Xbox Adaptive Controller (Product Design)

DualshockXbox oyun kumandası veya Joy-Con küçücük bir alanda çok fazla tuşu barındırıyor. Bu da fiziksel engelleri olan bireyler için erişilebilir bir deneyim sunmuyor. Microsoft’un geliştirdiği Xbox Adaptive Controller (XAC) tam engelleri kaldırıp herkesi kapsayan yeni bir kontrol kumandası.

Xbox Adaptive Controller üzerinde programlanabilir iki büyük butonu ve 19 jak girişi bulunuyor. Bu 19 giriş üzerinden çok çeşitli fonksiyona sahip joystickler -C64’teki gibi-, butonlar, şalterler, anahtarlar bağlanabiliyor. Bu sayede sağ kolunu kullanamayan bir birey de parmaklarına basınç uygulayamayan bir birey de Xbox One ve Windows 10 oyunlarını oynayabilecek.

Görsel: facebook.com/DandADuk