Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2022 D&AD Ödülleri’nin Kazanan İşleri

2022 D&AD Ödülleri’nin Kazanan İşleri

Yaratıcı sektörün en prestijli organizasyonlarından biri olan, yaratıcı kampanyaların ödüllendirildiği D&AD Ödülleri'nin 2022 kazananları açıklandı.

Ekonomik ve sosyal kalkınmanın yolunun yaratıcılıktan geçtiği felsefesiyle kurulan ve genç kreatifleri tasarım ve reklamcılık alanlarında destekleyen İngiltere merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş D&AD, her sene olduğu gibi bu yıl da reklam, pazarlama, tasarım ve el sanatları alanlarından en iyileri seçtiği bir ödül törenine imza attı.

Bu sene 60. yılını kutlayan D&AD Ödülleri, rekor başvuru ve zorlu bir değerlendirme süreci sonunda kazananları ilk kez çevrimiçi bir ödül töreni ile ilan etti. Jüri üyeleri arasında ülkemizden Publicis Groupe Türkiye COO’su Ayşe Aydın’ın da yer aldığı 2022 D&AD Ödülleri’nde, 40 kategoride olmak üzere toplam 424 ödül sahiplerini buldu.

Türkiye yarışmadan 2 ödülle döndü

D&AD 2022 Ödülleri’nde ödül kazanan en dikkat çekici işlerden TBWA\Istanbul imzası taşıyan “Görünmez Dilekçeler” (Invisible Petitions) hem Media hem de Impact kategorilerinde Wood Pencil’e layık görüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun reklamvereni olduğu bu anlamlı ve oldukça da ses getiren iş, daha önce de Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali‘nden toplam 5 aslanla dönmüştü.

D&AD 2022 Ödülleri’nde Black Pencil ve White Pencil kazanan işleri derlediğimiz listeye göz attıktan sonra verilen toplam 424 ödülü kategori, ülke ve ödül derecesine göre görüntülemek için D&AD 2022 Ödülleri’nin resmi listesini ziyaret edebilirsiniz.

2022 D&AD Ödülleri Black Pencil Kazananları

 

“The Lost Class”
Kategori: Branding / Tactical
Film / Direct
Ajans: Leo Burnett Chicago
Reklamveren: Change The Ref
Ülke: ABD

ABD’de ne yazık ki sıkça yaşanan bireysel silahlanma kaynaklı saldırıları konu alan The Lost Class, okullara yapılan silahlı saldırılarda yaşamlarını yitiren öğrencilerin gerçekleşemeyen mezuniyet törenleri fikrinden yola çıkıyor. 3,044 öğrenciyi temsil eden boş sandalyeler, ABD’de halen devam eden bireysel silahlanma savunuculuğunu ve acı sonuçlarını en sert şekilde yüzümüze çarpıyor.

The Lost Class, iki önemli  Black Pencil’in yanında, 4 kategoride olmak üzere toplam 17 ödülün de sahibi oldu.

“Hopeline19”
Kategori: Creative Transformation / Engagement
Ajans: adam&eveDDB
Reklamveren: Frontline19
Ülke: Birleşik Krallık

Pandemide yükü omuzlarında hisseden ve takip eden dönemde travma sonrası stres bozukluğunu en çok yaşayan grup elbette sağlık çalışanları oldu. Bu içgörüden yola çıkan ve Birleşik Krallık’ta yaşayan tüm insanlara açık ücretsiz bir telefon hattı olan Hopeline19, halktan insanların sağlık çalışanlarına moral aşılayan mesajlar bırakmasına imkan tanıyor. 7/24 açık olan bu hat hem mesaj bırakmak hem de mesaj dinlemek için herkes tarafından aranabiliyor.

Hopeline19, bir kategoride Black Pencil’e ek olarak farklı kategorilerde 8 ödüle daha layık görüldü.

 

“Samsung iTest”
Kategori: Media / Mobile
Ajans: DDB New Zealand, Tribal Worldwide New Zealand
Reklamveren: Samsung
Ülke: Yeni Zelanda

Yalnızca Apple iPhone kullanıcılarını hedefleyen bu cesur kampanya, iPhone kullanıcılarının marka sadakatlerini esnetip kullanıcıları Samsung deneyimi yaşamaya davet eden bir kurguya sahip. Özel bir arayüzle tasarlanan iTest platformu, Apple kullanıcılarına mevcut iPhone’larıyla Samsung deneyimi yaşatmayı vaat ediyor.

Samsung iTest, bir kategoride Black Pencil’e ek olarak farklı kategorilerde 6 ödülün daha sahibi oldu.

 

“Real Tone”
Kategori: Product Design / Inclusive
Kampanya Lideri: Google
Reklamveren: Google
Ülke: ABD

Fotoğraf teknolojisinin tarih boyunca yalnızca açık tenli bireyleri temsil ettiğini fark eden Google, Pixel 6’da bu tabuyu yıkmak için farklı tonlardaki koyu ten renklerine uygun teknik donanımlar ekliyor. Birçok önemli görsel sanatlar uzmanının katılımı ile gerçekleştirilen Ar-Ge süreci, telefon kamerası ve Google Fotoğraflar uygulamasının farklı ten renklerine uyumlanmasını amaçlıyor. Irkçılık karşıtı mesajlar içeren Real Tone, Super Bowl spotları ve New York Times reklamları ile ABD’de geniş kitleler tarafından izlenebiliyor.

 

2022 D&AD Ödülleri White Pencil Kazananları

 

“Piñatex”
Kategori: Impact
Ajans: L&C New York
Reklamveren: Dole Sunshine Company & Ananas Anam
Ülke: ABD, Singapur, Birleşik Krallık

Filipinler’de her yıl 2,5 ton ananas yetiştiriliyor ve bu ananaslar dünyanın dört bir yanına gönderilirken, geride kalan yaprakları çürümeye terk ediliyor. Hasat edilen her bir ton ananasın geride 3 ton yaprak bıraktığı ve bu yaprakların çürürken karbon emisyonundan 20 kat daha zararlı metan emisyonuna yol açtığı hesaba katıldığında, bu gidişata dur demenin tek yolu ileri dönüşümden geçiyor. İşte yüksek lifli, esnek ve dayanıklı ananas yapraklarından üretilen vegan deri alternatifi malzeme Piñatex, hem hayvanları hem de yeryüzünü koruyan akıllı bir çözüm sunuyor.

 

“The Killer Pack”
Kategori: Impact / Local Solution
Ajans: VMLY&R Mumbai
Reklamveren: Maxx Flash
Ülke: Hindistan

Hindistan, muson sezonu dışındaki dönemlerde bile korkunç yaygınlığa ulaşan dang humması ve malarya virüsü sorunu ile boğuşuyor. Ve bu sorunun kaynağında, sıcak ve nemli ortamlarda bırakılan çöplerin yüzünden normalin çok üzerinde bir popülasyona ulaşan sivrisinekler yer alıyor. İşte bu sorundan yola çıkan sivrisinek kovucu üreticisi Maxx Flash, çöpe atıldığında sinek larvalarını öldürme özelliğine sahip %5 oranında aktif  probiyotik bacillus thuringiensis içeren ambalajları ile çözümün bir parçası olmayı seçiyor.

Bu inovatif kampanya, bir White Pencil’in yanında iki tane de Wood Pencil ile evine dönüyor.

 

Görsel: D&AD