Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kentleri Güzelleştiren Devasa Kelebekler

Kentleri Güzelleştiren Devasa Kelebekler

Fransız sokak sanatçısı Mantra, murallarında detaylı kelebek ve çiçek tasvirlerine yer veriyor.

Mantra, 2008’den bu yana murallarıyla ses getiriyor. Gerçekçi bir stile sahip olan sanatçı, çoğunlukla 3 boyutlu yanılsaması yaratan dev kelebek çizimleri yapıyor. Birkaç yıl önce biz de çalışmalarına yer vermiştik. Sanatçı yeni işlerinin bir kısmında, kelebekleri doğal ortamlarında gösteren tasvirler yaparak daha da fazla beğeni topluyor. Açıkçası kelebek koleksiyonlarını andıran diğer murallarına kıyasla bu haberde yer verdiklerimizi ben de daha çok sevdim ve hayvan refahına daha saygılı bir yaklaşım olduğunu düşündüm.

Fotoğrafçılıktaki bulanıklaştırma efektini murallara uygulamak

Mantra, bu murallardan biri için Ekim 2020’de Fransa’nın Versay kentindeki Jussieu semtinde bir binanın yan cephesini tercih etmiş. Muralda yalnızca büyüleyici mor çiçeklerin taç yapraklarına konmuş kelebekler değil, dalların üzerinde gezinen dev bir uğur böceği de var. Mantra bu çok katlı binanın cephesi üzerine 6 gün boyunca çalışmış. Rulo ve fırça kullanarak akrilik boya uygulamış. Eserine “Là où fleurit l’émerveillement” ismini vermiş. Kelebeklerin böylesi bir flora içinde gösterilmesi mahallenin ismi düşünüldüğünde daha iyi anlaşılıyor. Binanın bulunduğu mahalle Fransız botanikçi Bernard de Jussieu’nun (1699-1777) adını taşıyor. Bu nedenle sanatçı, doğaya ve yerel yaban hayatına saygı duruşunda bulunmak istemiş.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Mantra (@mantrarea)’in paylaştığı bir gönderi

Geçen ay İtalya’nın Lana kentinde tamamladığı “Lana için Üç Kelebek” de dahil olmak üzere son resimleri, böcekleri doğal ortamlarında gösteriyor. Bu yeni murallarda, ailesinin evinin bahçesindeki vahşi yaşamı keşfetmeye yönelik çocukluk anılarından yola çıkmış. Kaynak olaraksa annesinin Lessy’deki bahçesinde çektiği fotoğrafları kullanmış. Fotoğrafçılık deneyimi olanlar “bokeh” veya “boke” olarak isimlendirilen efekti bilir. Bokeh, fotoğrafçının seçtiği objektif, kullandığı diyafram gibi ayarlar neticesinde fotoğrafta oluşan bir bulanıklık efekti. Fotoğraf çekilirken odak dışında kalan kısımların bulanık görünmesi, fotoğraflara farklı bir hava katıyor.

İşte Mantra da bahçede çektiği fotoğraflarda “bokeh”e özel bir önem vermiş. Murallarına da bu efekti aynen yansıtmış. Arka plandaki bitki örtüsünü flulaştırmış, ön plandaki taç yapraklarının, ve kanatların desenlerine dikkat çekmiş.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Mantra (@mantrarea)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Mantra (@mantrarea)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Mantra (@mantrarea)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Instagram