Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
D&AD Ödülleri 2018 Kazananları

D&AD Ödülleri 2018 Kazananları

Tasarım ve sanat yönetiminde yaratıcı kampanyaların ödüllendirildiği D&AD Ödülleri'nin bu yılki kazananları.

D&AD profesyonel ya da öğrenci fark etmeksizin prestiji bol bir yarışma. Bir grup tasarımcı ve sanat yönetmeni yaratıcı iletişim ve standartları yükseltmek için 1962’de bir araya gelip güçlerini birleştiriyor ve D&AD’yi kuruyorlar. Bu sene 56.sı düzenlenen yarışmada her sene Cannes Lions Festival öncesi önemli heyecanlardan oluyor. Geçtiğimiz yıl TBWA\Istanbul ve Uluslararası Af Örgütü’nün imzasını taşıyan Gay Turtle kampanyasının Wood Pencil (Bronz Ödül) aldığı yarışmada bu sene Türkiye’ye ödül yok.

Bu yıl yarışmada 720 ödül dağıtıldı. Ödüllerin derecelere göre dağılımıysa 487 iş Wood Pencil (Bronz Ödül), 156 iş Graphite Pencil (Gümüş Ödül), 74 iş ise Yellow Pencil (Altın Ödül) kazanması şeklinde oldu. Alanına sığmayıp bizleri her gördüğümüzde etkileyen işlerde Black Pencil (Siyah Kalem) ödülünün sahibi oluyor ve bu sene sadece 3 proje bunu başarabildi. Black Pencil ödülünü alan işlerden biri zaten artık hiçbir yarışmada boş çıkmadı son bir yıldır. Hepimiz biliyoruz onu, hepimiz kalbimizden de ödülleri verdik ona. Evet, Fearless Girl bu yarışmada da Black Pencil aldı. Stranger Things dizisinden sonra bizim mahallenin de Şef’i olan David Harbour’ın oynadığı, her izlediğinizde güldüren It’s a Tide Ad de Black Pencil alan bir diğer iş.

Ödül kazananların tamamını buradan inceleyebilirsiniz. Black Pencil ödülünü kazanan işleri ise aşağıda açıklamalarıyla bulabilirsiniz.

Fearless Girl

Geçtiğimiz sene 8 Mart Kadınlar Günü vesilesiyle New York’un, hatta ABD’nin finans merkezi Wall Street beklenmedik bir sahneyle karşılaştı. Salı sabahı oralarda yürüyüşe çıkanlar Pazartesi orada olmayan bir heykel buldular: Wall Street’in sembolü meşhur kızgın boğa heykelinin karşısına cesurca dikilmiş bir küçük kız! Finans danışmanlık ve yatırım şirketi State Street Global Advisors (SSGA) için McCann New York tarafından Kadınlar Günü nedeniyle tasarlanan çalışma, kadınların lider pozisyonlardaki etkisini vurguluyor.

Gariptir bu iş birçok ödül aldı, tek gecede 3 Grand Prix de dahil bunlara. Ama bundan 7 ay önce bu işin ardındaki markanın çalıştırdığı kadınlara daha az ücret ödediği ortaya çıkmıştı, hayat nasıl ironisi bol bir yer değil mi?

Fearless Girl, D&AD’de de Outdoor Advertising kategorisinde Black Pencil’in sahibi oldu.


It’s a Tide Ad

Bu sene Super Bowl’un en çok ve dikkat çeken konuşulan reklamlarından biriydi Tide reklamı. Saatchi & Saatchi tarafından hazırlanan reklam serisinin baş rolünde Stranger Things dizisinin yıldızı David Harbour vardı. İlk kez reklamda oynayan Harbour; filmlerde anlatıcı olarak yer alıyor ve izleyicilere seyrettikleri reklamın ne reklamı olduğunu sorgulatıyor. Klasik Super Bowl reklamlarını andıran bir tarzda başlayan filmlerin barındırdıkları temiz ve lekesiz kıyafetlere gönderme yapılarak aslında Tide için yapılmış olduğunu görüyoruz. Otomobil, bira, deodorant, pırlanta, sesli asistan, parfüm, ilaç gibi ürünlerin reklamlarını andıran bu parodiler başladıklarında şüphe uyandırmıyor. Kısa bir süre sonra Harbour ekranda belirerek reklamı Tide işine çeviriyor.  Böylece her yeni başlayan reklamda bu aslında bir deterjan reklamı mı diye düşünmemiz sağlanıyor.

Twitter’da en çok konuşulan Super Bowl reklamlarından olmayı başaran çalışma; toplamda 1 buçuk dakikaya varan 4 reklam ile kuşakta yayınlanan tüm diğer filmleri bir Tide reklamına çevirmeyi hedefliyordu. Komik ama hakikaten, basit düşünülmüş ve çalışır bir mekaniği var. Her reklamda çalışır bir mekaniği var. Tide reklamı Film & Advertising kategorisinde Black Pencil kazandı.


Palau Pledge

Turizm dünya çapında sayısız topluluğun ve milletin can damarlarından ama aynı zamanda yıkıcı bir güç de olabiliyor her an. Sonuçta tür olarak gittiğimiz yerleri her zaman güzelleştirmiyoruz. Avustralyalı ajans Host/Havas geçtiğimiz aylarda Micronesia ulusu olan Palau için çok hoş bir kampanya çalıştı. Palau ülkesinde turistler, yıllar içerisinde çeşitli çevresel sorunlardan doğanın kirletilmesine ve meşhur mercan resiflerine zarar vermekten tropikal tropik hayatını avlamaya kadar birçok şeyden sorumlu olmuş. Bu da akıllarda şu soruyu yaratmış, “yaşam alanını onlardan sürekli olarak koruman gerekirken turistleri ağırlamaya devam edebilir miyiz?”. Bu sorunun cevabını ajans oraya özel bir pasaport tasarlamakta bulmuş. “Palau Pledge” adaya gelenlerin doğal kaynaklara zarar vermeme veya bunları istismar etmeme anlaşması imzalamalarını gerektiren bir pasaport.

Avustralya ajansı Host/Havas’la ortaklaşa oluşturulan cevap “Palau Pledge” Branding kategorisinde Black Pencil kazandı.

Görsel: D&AD