Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Korkusuz Kızın Ardındaki İroni

Korkusuz Kızın Ardındaki İroni

"Fearless Girl" ile iş dünyasında kadının gücüne dikkat çeken SSGA'nın çalıştırdığı kadınlara daha az ücret ödediği ortaya çıktı.

Wall Street’teki boğa heykelinin karşısına dikilen küçük kız heykelini hatırlıyor musunuz? Geçtiğimiz senenin ses getiren, ödüllere doymayan işi “Fearless Girl” finansal danışmanlık şirketi State Street Global Advisors (SSGA) için Kadınlar Günü vesilesiyle, iş dünyasındaki kadın liderlerin gücünü vurgulamak yapılmıştı. Hatta kampanya o kadar başarılı olmuştu ki Cannes Lions’da tek bir gecede 3 farklı kategoride Grand Prix kazanmıştı. Bir anlamda da erkek egemen iş dünyasında kadını güçlendiren, eşitliği savunan bir çalışmaydı. Gelgelelim, teori ile pratik, reklam ile gerçek hayat yine buluşamadı. Zira “Korkusuz Kız” ile kadınları güçlendiren, savunan SSGA; savunduğu değerleri şirket içerisinde pek de hayata geçiremediğini gösterdi.

Kaderin bir cilvesi neticesinde SSGA, geçtiğimiz günlerde hak ettiğinden daha az ödeme yaptığı kadın ve siyah çalışanlarına 5 milyon dolarlık ödeme yapma konusunda anlaşmaya oturdu. Bunun 4,5 milyonu eksik ödemeler, 500 bin doları ise yapmadığı ödemelerin faizi olarak belirlendi. Ayrıca anlaşma kapsamında şirket, önümüzdeki 3 yıl boyunca bahsedilen pozisyonlardaki tüm çalışanlarının ücretlerini denetlemeye tabi tutacak. Daha büyük bir ironi olabilir mi?

Çalışma Bakanlığı’nın soruşturmasıyla ortaya çıkan tablo; şirkette lider pozisyonlardaki 305 kadının en az 2010 yılından bu yana, aynı işi yapan erkeklerden gerek maaş, gerek komisyon anlamında daha az kazandığını ortaya koyuyordu. Aynı şey 15 siyah yönetici için de geçerliydi. Yani boğanın önünde cesurca dikilen “Korkusuz Kız” aslında bizim görmediğimiz anlarda, boğa tarafından yere seriliyordu.

Şirket, Bloomberg’e yaptığı açıklamada hatalı olduğunu kesinlikle kabul etmiyor. Eşit ücret politikalarına büyük önem verdiğini, ayrımcılıktan kesinlikle kaçındıklarını ve soruşturmanın bulgularına katılmadığını söylerken iş birliği içerisinde olduklarını ve bu 6 yıllık meseleyi çözmek için adımlar attıklarını belirtiyor. Rakamlar ortadaysa hangi bulgulara nasıl katılınmıyor ve ortada bir sorun yoksa anlaşma yapmak neden, orası bilinmiyor tabii.

Bu konu dışında şirket “Fearless Girl” ile ortaya çıktığında zaten eleştiriler vardı. Yönetim kurulunda sadece 3 kadın bulunması şirkete yöneltilen eleştirilen ana odağını oluşturuyordu. Hatta o sıralarda kızın heykelinin karşısına işeyen bir köpek heykeli diken Alex Gardega, feminizmle bir sorunu olmadığı ama bir şeylerin sahte bir yüzle var olmasından nefret ettiğini ve tüm bunların kurumsal bir palavra olduğunu belirtiyordu. Yani o zaman dahi bunun sadece iyi bir reklam olduğu, gerçeği yansıtmadığı söylenirken ortaya çıkan bu gerçek ile SSGA, yaratmaya çalıştığı eşitlikçi algıyı bütünüyle bozmuş gibi görünüyor.

Görsel: YouTube, Flickr (1, 2, 3)