Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fearless Girl’ün Heykeltıraşına İzinsiz Kopyalama Davası Açıldı

Fearless Girl’ün Heykeltıraşına İzinsiz Kopyalama Davası Açıldı

Fearless Girl heykelinin yaratıcısı Kristen Visbal’a eserinin kopyalarını izinsiz sattığı iddiasıyla heykelin yapılmasını isteyen State Street Global Advisors tarafından dava açıldı.

Fearless Girl (Korkusuz Kız) heykeli 8 Mart 2017, Uluslararası Kadın Günü’nde ABD’nin finans merkezi Wall Street’te bulunan Charging Bull heykelinin karşısına konumlandırılmış ve kısa sürede oldukça ses getirmiş, cesaret ve değişim sembolü olmuştu. 12 saat içinde Twitter’da 1 milyardan fazla izlendi ve Cannes Lions 2017’de 3 Grand Prix kazandı.

Charging Bull heykelinin karşısında korkusuzca duruşuyla ünlenen heykel 2018’in sonunda boğa heykelinin karşısından kaldırıldı ve New York borsasının yanına konumlandırıldı. Eskiden bulunduğu yerde şu an “O geri dönene kadar, onun için burada duracağım.” yazısıyla birlikte iki ayak izi bulunuyor. Heykelin Wall Street’teki yerinden kaldırılmasından sonra Charging Bull heykelinin de Wall Street’ten kaldırılması gündeme gelmişti. Eserin yaratıcısı Arturo Di Modica avukatıyla verdiği mesajda heykelin yer değiştirmesine şiddetle karşı çıktı ve olduğu yerde bırakılmasını istedi. Buna karşın Korkusuz Kız heykelinin aslına uygun reprodüksiyonu ise dünya turunda başladı. Şu anda Avustralya’nın Malbourne kentinde federasyon meydanında bulunuyor.

Eseri izinsiz kopyalamaktan konu mahkemeye taşındı

Tüm bunlar yaşanırken, heykelin yaratıcısı Kristen Visbal’a dava açıldı. 14 Şubat tarihli mahkeme dosyalarında, finans danışmanlık ve yatırım şirketi State Street Global Advisors, sanatçı Kristen Visbal’ın heykelin izinsiz kopyalarını kar amacıyla sattığını iddia etti. Boston merkezli şirket, Visbal’ın Wall Street heykelinin kopyalarını Avustralya’daki bir hukuk firmasına ve Oslo, Norveç’teki bir otele satarak sözleşmesini ihlal ettiğini söyledi. Ayrıca, SSGA sanatçının yazılı isteğini reddetmesine rağmen, heykelin bir kopyası Women’s March Los Angeles Sivil Toplum Kuruluşu’nda kullanıldı. Visbal’ın eylemlerinin ve ihlallerinin kapsamı tam olarak bilinmiyor ancak SSGA esas olarak kendisiyle ve danışmanıyla iletişim kurma girişimlerinde sonuçsuz kaldığı için mahkemeye verdiğini söylüyor

Şirket, Korkusuz Kız’ın bir heykelden daha fazlası olduğunu, toplumsal cinsiyet çeşitliliğini ve yönetim kurullarında kadın liderliğini destekleyen kurumsal değişimin küresel bir kampanyası olduğunu belirtti ve heykelin izinsiz şekilde kopyalanmasının değerine onarılamaz bir zarar vereceğini vurguladı. Heykelin taşıdığı mesajın ve değerinin korunması için Visbal’ı dava ettiklerini belirten SSGA, mahkemenin bu durumu göz önünde bulundurmasını istedi. Yatırım firması ihtiyati tedbir, tazminat ve ücret ve masraflarının geri ödenmesini istiyor.

Bu sanatçıya açılmış ilk dava değil. Fearless Girl heykelinin ortaya çıkmasından yaklaşık bir ay önce, Visbal, Şubat 2017’de, ABD Sahil Güvenlik Akademisi Mezunları Derneği’nin, 28.000 dolarlık teklifi kabul etmişti. Dernek, Londra’daki Sahil Güvenlik Akademisine hediye edilmek üzere istediği 2.7 metrelik bronz heykeli yapmadığı için davacı olmuştu. Mezunlar derneği 2018’de sözleşmesini feshetti ve para iadesi istedi ve şimdi de para iadesi ve diğer ücretler için dava açıyor.

Görsel: YouTube 12