Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Endüstri 4 – Yaratıcılık 0 [Kristal Elma 2017]

Endüstri 4 – Yaratıcılık 0 [Kristal Elma 2017]

Yapay zeka, robotlar ve Endüstri 4.0'da hayatımıza giren yenilikler Kristal Elma Festivali'nde konuşuldu.

Sanal gerçekliğin (VR), Hololens’in, oyun konsollarının, robotların, duyguları analiz etmenin kısacası teknolojinin artık reklamcılar için ana aktarım yöntemlerinden olduğunu söyleyebiliriz. Kristal Elma Festivali’nde, Digital LBI Yaratıcı Yönetmeni Christopher Lee Ball da yaratmanın Endüstri 4.0 ile birlikte nasıl bizlere yeni dünyalar açacağını örneklerle anlattı.

Buharlı makinalar, elektrik gücü, dijital devrim’den sonra ortaya çıkan 4. endüstri devrimi ilk kez 2012 yılında Hannover’da bir fuarda isimlendirildi. Son birkaç yıldır da nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka (AI), robotik derken oldukça fazla konuşulmaya başlandı. Temel olarak internetin daha yaygın kullanımı ve esnek üretim sistemlerine yönelik devrimsel kavramlar içeriyor.

Ball da yaratıcılığın, bu devrimle gelişerek, 2015’te ilk 10’da son sıradayken, gösterdiği Future of Jobs Report’ta bu sıralamanın 2020’de değişeceğini, yaratıcılığın 3. sıraya çıkmış olacağını anlattı.

Eskiden bir mecra üzerinden herkese ulaşılabiliyorken, günümüzde tek bir kişiye birden fazla mecra ile ulaşılabilindiğini söyleyen Ball, yaratıcı olmak için mecra bazlı düşünmenin de önemine dikkat çekti.

2030’larda makinelerin Top 40 şarkısını besteleyebilecek kadar gelişeceklerini söyleyen Ball, James Cameron’un filmi Terminator gibi bir gerçekte yaşamayacağımızı umduğunu da not düştü. Sunumda verdiği örneklerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Sony – Parrot AR Drone

Parrot‘ın geliştirdiği son model olan AR Drone 2 üzerinde çalışan ekip, SmartWatch ile yön bilgisi iletirken SmartEyeglass yardımıyla da drone’un durumu ve kamera görüntüsünü artırılmış gerçeklikle yansıtılıyor. 

Microsoft – HoloLens

Artırılmış gerçeklik seviyesini bir basamak ileriye taşıyan HoloLens ile artık tamir gibi işlemler de yapılabiliyor.

Desktopography

Carnegie Mellon Üniversitesi‘nde Future Interfaces Group çatısındaki yüksek lisans öğrencisi Robert Xiao liderliğindeki bir grup araştırmacı, sıradan bir ampul duyunu kullanarak artırılmış gerçekliği masamıza taşıyacak bir proje geliştirdi. 

Google Tiltbrush

Tüm odanızı içinde özgürce yürüyebileceğiniz boş bir tuvale dönüştüren ve dijital fırçanızla bu tuvali yıldız ve ateş toplarıyla 3B olarak boyamanıza izin veren Tilt Brush, Marvel ve DC gibi markaların iş birliğiyle bu sene adından çokça söz ettirdi.

Thalmic Labs – MYO

Kaslarınızdaki elektrik aktivitesini kullanarak bilgisayarınızı, telefonunuzu ve diğer dijital cihazlarınızı uzaktan kontrol edebilmenizi ve onlara komut gönderebilmenizi sağlayan teknoloji MYO‘nun sloganı “İçinizdeki Jedi’yi bırakın.”

MC10 – Biostamp

Sağlığı kontrol eden, şekerimiz düşünce biz anlamadan bieze haber veren bu çıkartmalar insan evrimine ne derece etki edecek en merak edilen konulardan biri. Bunlardan biri olan Biostamp de bir yara bandından daha ince ve iki posta pulu büyüklüğünde bir yapışkanlı kağıt. Bu yapışkanlı kağıdı vücudunuzun herhangi bir yerine yapıştırdığınızda vücut sıcaklığınız, hareketleriniz, kalp ritminiz ve daha fazlasını hekiminize ve sizin belirttiğiniz adrese otomatik olarak gönderiyor. Böylece hekiminizin sizi takip edebilmesi ve olumsuz bir durumda hızlı müdahale edebilmesi çok daha kolay oluyor.

Tablo: World Economic Forum – Future of Jobs Report
Fotoğraf: Bigumigu