Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike’nin Yeni Filminin Başrolünde Colin Kaepernick Var

Nike’nin Yeni Filminin Başrolünde Colin Kaepernick Var

Nike; NFL sezon açılış maçında yayınlayacağı güçlü filmde, tartışmalar yaratan sporcu Colin Kaepernick'i baş role koyarak tepkilerden çekinmediğini gösteriyor.

Nike hafta başında tartışmalı (eski) NFL oyuncusu Colin Kaepernick’e verdiği destekle tavrını ortaya koymuş ve sosyal medyada büyük gündem yaratmıştı. Bu konudaki desteğini sürdüreceğini belli eden Nike, insanların Kaepernick’e kulak vermesini istiyor. Bunun için de NFL sezon açılış maçında güçlü bir film yayınlayacak.

Just Do It sloganının 30. yılını kutlayan Nike; NFL ile mahkemelik duruma gelen ve ligde herhangi bir takımla ilişiği kalmayan Kaepernick’in pek çok başka sporcuyla birlikte yer alacağı filmle gündemde. Bugünkü sezon açılış maçı, Philadelphia Eagles ve Atlanta Falcons maçı sırasında yayına girecek film; Kaepernick tartışmalarının pek de dinecek gibi olmadığını ortaya koyuyor.

Çılgın Hayallere İnanmak

Dream Crazy adını taşıyan reklamda, dış ses hayaller, amaçlar ve kafana koyduğunu yapmaktan bahsederken ekranda sözlerle paralel görüntüler görüyoruz. “Çılgın” hayallerden bahsederken kimileri tanıdık, kimileri çok da bilinmeyen sporculardan inanılmaz başarılar izliyoruz. Bacakları olmayan bir çocuk güreşçi mesela, tekerlekli sandalyede bir basketbolcu, baş örtüsüyle bir atlet… Hem güzellik kraliçesi, hem Amerikan futbolcusu bir genç kız, beyin tümörünün ardından 55 kg kaybedip başarıdan başarıya koşan bir başka sporcu, 16 yaşında milli takımda futbol oynayan göçmen Ben Davies, sadece dünyanın en iyi basketbolcusu olmakla yetinmeyip bir de okul açan LeBron James…

colin kaepernick_nike_just do it 30_abd_bigumigu_8 colin kaepernick_nike_just do it 30_abd_bigumigu_

Bu Filmin Dış Sesi Kim?

Ardından filmin dönüm noktası geliyor. Arkası dönük bir adam görüntüsü üzerinde Kaepernick’in paylaştığı görseldeki sözleri duyuyoruz: “Bir şeye inan, bu her şeyi feda etmen anlamına gelse bile.” Bu noktada adam yüzünü bize dönüyor ve Colin Kaepernick’i görüyoruz. Böylece daha önce kim olduğunu bilmediğimiz dış sesin de aslında Kaepernick’in ta kendisi olduğunu da anlıyoruz. Tüm reklamın anlatıcısı, siyahlara yönelik polis şiddetine dikkat çekmek amacıyla milli marş sırasında ayağa kalmayı reddederek büyük tartışmalar yaratan sporcunun bizzat kendisi. Dolayısıyla, bu sözü takip eden görüntüler, başka sporculara, örneğin Serana Williams’a ait olsa da anlatıcının Kaepernick olması; bir şeye inanmanın ve her şeyi feda etmenin ne demek olduğunu da net bir şekilde gösteriyor.

Film; “Hayalleriniz çılgın mı diye sormayın.” diye sonlanıyor, “Yeteri kadar çılgın mı diye sorun.” Dış sesi, ekranda gördüğümüz sporcularla, anlatılan başarı öyküleriyle bile yeterince güçlü ve sağlam bir film. Ama bunları söyleyen, inandığı tavrı göstermek uğruna kariyerini kaybeden, NFL ile ilişiği kesilen ama buna rağmen duruşundan vaz geçmeyen bir sporcu olunca; filmin etkisi ikiye, üçe katlanıyor. Just Do It sloganı ise bu ışık altında bakıldığında daha büyük bir anlam kazanıyor.

Nike, Kaepernick’e Desteğini Sürdürüyor

Sosyal Medyada Kaepernick ve Nike Rüzgarı

Film, marka adına çok cesur bir adım. Pazartesi günü paylaşılan bir tek görselle bile sosyal medyada destek mesajlarının yanında tepkiler çığ gibi yağmış, boykot çağrıları başlamışken sezon açılış maçı gibi yüksek reytingli bir programa girilen bu reklamın; fırtına başlatacağı muhakkak. Daha şimdiden Nike boykot (#NikeBoycott) çağrıları etrafta dolaşıyor, markanın hisselerinin düştüğü söylentileri var.  Muhafazakar çevreler damardan milliyetçi söylemlerle tartışmaya girdiler. Bunların başında da Kaepernick’i sivil itaatsizlikle suçlayan ABD Başkanı Trump da tartışmaya girdi var. Böyle bir ortamda bir markanın, başkan elini masaya vurduktan sonra tavrını göstermeye devam etmesi; çok da alışık olmadığımız bir duruş aslında.

Tepkileri ve Nike’ın bundan sonraki adımını izlemeye devam edeceğiz.

Görsel: YouTube