Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Havada Asılı Duran Köprüler

Havada Asılı Duran Köprüler

Olivier Grossetête, kartondan elle yaptığı köprüleri açık havaya yerleştirerek ilginç kent manzaraları yaratıyor.

Mimariyi “havada süzülme” konseptiyle yan yana getiren Vienna is like… filmini hatırlayanlarınız olacaktır. Fernando Livschitz, bu kısa filminde Viyana’yı tarihi binaları ve heykelleri havada süzülen fantastik bir kent olarak tasvir etmişti. Şimdi de bu temayı dijital ortamdan ziyade gerçek yaşamda uygulayan ve havada ya da suda süzülen köprüler yapan Olivier Grossetête’nin çalışmaları var sırada.

Köprüler, bölge sakinlerinin yardımıyla karton ve bant kullanılarak yapılıyor

Olivier Grossetête, birkaç gün içinde yok olan ayrıntılı köprüler yapıyor. Her bir köprü sanatçı ve ona eşlik eden yerel sakinler tarafından tamamen elle yapılıyor. Kullandığı malzeme ise karton ve bant.

Olivier Grossetête

Fransız sanatçının “geçici ve işe yaramaz ütopik yapı(lar)” olarak adlandırdığı bu geçici yerleştirmeler, yıkılmadan önce sadece bir veya iki gün boyunca hayatta kalabiliyor. Hatta bölge halkından kartonları ezmesi ve çalışmaları imha etmesi isteniyor. Sanatçı yaptığı açıklamada, bu geçiciliğin, projenin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguluyor. Sergilendikleri süre boyunca, genellikle sıcak hava balonlarına ve mevcut binalara bağlanarak ya da kanoların üzerine konularak sabit durmaları sağlanıyor. Bu süreçte kent manzaralarına rüya gibi bir hava katıyorlar.

Grossetête, on yıldan fazla bir süredir bu maliyeti düşük ve esnek malzemeyi kullanıyor. Kartonun manipüle edilmesi kolay bir malzeme olduğuna vurgu yapıyor. Köprülerin hızlı bir şekilde ayağa kalkması ve ömrünü tamamladığında da yerinden kaldırılması kartondan yapılmış olmaları sayesinde. Sanatçıya göre bu malzeme sıra dışı kapasitelere sahip ve çok hafif. Kimseyi korkutmuyor ve uygulamasını diğer insanlarla birlikte gerçekleştirmesine izin veriyor. Aynı zamanda bu sahtelik sanatçıya göre bir kültürel gösterge. “Sahtenin ve görünüşün sembolüdür! Bir iktidar aracı olan mimari ile sahte olan görünüş arasındaki bu paralelliği kurmayı seviyorum.” diyor.

Olivier Grossetête

Görsel: Instagram