Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lilium’un ABD’deki İlk Merkezi Florida Olacak

Lilium’un ABD’deki İlk Merkezi Florida Olacak

Kent ulaşımına alternatif sunan Lilium, ABD’de kuracağı merkez ile 2025 yılına kadar ticari uçuşlara hazır hale gelmeyi planlıyor.

Geçtiğimiz yıl Web Summit’te Lilium Jet hava aracı ile ilgili gelişmeleri şirketin başkanı ve aynı zamanda CEO’su olan David Wallerstein’dan dinlemiştik. Almanya merkezli hava hizmetleri girişimi, 2025 yılına kadar şehirlerde faaliyete geçecek dikey iniş kalkış yapabilen elektrikli yolcu jetini tanıtmıştı. 2015 yılında kurulan Lilium, geçtiğimiz yıl 100 milyon dolardan fazla fon toplamıştı. Beşinci yılında ise toplamda 375 milyon dolarlık yatırımıyla en çok desteklenen girişimler arasında bulunuyor.

Yüksek hızlı elektrikli ulaşım ağının ilk adımı Florida’da

Lilium, geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD’de kurulacak ilk vertiportun (özel kalkış noktası) Tavistock Development Group tarafından Orlando Uluslararası Havaalanı’na yakın bölgede inşa edileceğini açıkladı. 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanan merkez Düsseldorf’ta planlanan benzer alanın ardından inşa edilen ikinci yer olacak.

“Lilium Jet helikopterden daha güvenli”

Alanın mimari yapısının işlevselliği bir yana göze hoş gelen estetik bir görünüm sunacak. Kullanılacak alan, kalkış için uzun pistlere ihtiyaç duymayacağı için daha düşük maliyetli olacak. Alanın toplamda 20 ila 25 milyon dolara inşa edilmesi planlanıyor.

Operasyon direktörü Remo Gerber, beş koltuklu Lilium Jet’in uçuş testlerini geçtiğini ve servis için onaylanırsa yolcu taşımacılığında yeni bir seviyeye atlanacağını söylüyor. Elektrikli hava aracının helikopterden yüz kat daha güvenli olduğunu iddia ederken fiyatlandırmanın beş ila on kat daha ucuz olacağını vurguluyor.

Merkez 20 milyondan fazla insana hizmet verecek

Lilium Jet, tipik bir uçaktan farklı olarak çift tarafta yer alan paralel eğimli motorları sayesinde dikey iniş kalkış yapmasına imkan tanıyan 36 elektrikli motoru bulunuyor. Tek bir pil ömrü süresince 300 kilometreye kadar seyahat edebiliyor. Florida’daki 56 bin metrekarelik merkezin konumu düşünüldüğünde jetin çevredeki 20 milyondan fazla insana hizmet ermesi bekleniyor.

Merkez, hızlı ulaşım yanında 100’den fazla yeni iş imkanını beraberinde getirecek. Ulaşım merkezinin 10 yıllık süreç içerisinde 1,7 milyon dolarlık ekonomik faaliyet yaratacağı tahmin ediliyor. Çevre dostu bir ulaşım şekli olması ve şehre ekonomik canlılık getirmesi nedeniyle Orlando’daki yöneticiler projeye destek veriyor ve meclis şirkete vergi indirimi yapmayı planlıyor.

lilium jet lilium jet

Görsel: Lilium, Twitter