Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike, Kendi Üretken Yapay Zeka Modelini Geliştiriyor

Nike, Kendi Üretken Yapay Zeka Modelini Geliştiriyor

Dünyanın lider spor giyim markası Nike, yıllar içinde topladığı atlet veri bankasını kullanarak kendi üretken yapay zeka modelini geliştirmeye hazırlanıyor.

Tasarıma ve atlet dostu kullanıcı deneyimine verdiği önemle spor giyim markaları arasında ayrı bir yere sahip olan Nike, bu kez de elindeki atlet veri bankasından yararlanarak kendi üretken yapay zeka modelini geliştiriyor. Yeni ürün tasarımlarında ve marka materyallerinin geliştirilmesinde kullanılması planlanan bu yapay zeka modelinin ismi ise henüz marka tarafından açıklanmadı.

Nike’in “Gizli Bahçesi” Yapay Zeka Modelinin Mimarı Olacak

Daha önce yapay zeka tarafından tasarlanmış ürünlerini birçok defa tanıtan Nike, bu kez tamamen kendi verileriyle oluşturulmuş data havuzunun ürünü olan bir üretken yapay zeka modeli tasarlıyor. Markanın yıllar içinde biriktirdiği -satış, tasarım ve kullanıcı eğilimlerine dair- veriler, ürün geliştirme süreçleri için kullanan atlet performans verileri ve Nike laboratuvarlarından gelen teknik verilerin toplanacağı bir “gizli bahçe” oluşturmayı hedeflediklerini belirten Nike’ın şef inovasyon yöneticisi John Hoke, bu gizli bahçenin LLM (Large Language Model) yani büyük dil modeli ile inşa edildiğinin altını çiziyor. Konuya aşina olmayanlar için ufak bir not: LLM’lere bir örnek vermek gerekirse OpenAI şirketinin geliştirdiği ve genelde metin oluşturma, çeviri, metin sınıflandırma ve dil anlama gibi görevlerde kullanılan ChatGPT ürününden bahsedebiliriz.

Geçtiğimiz günlerde, bu yaz Fransa’da gerçekleşecek Olimpiyat Oyunları’ndan hemen önce tanıttığı A.I.R (Athlete Imagined Revolutions) projesiyle de yapay zekanın gelecekteki yaygın kullanımına göz kırpan Nike, bu proje kapsamında ABD’li sprinter Sha’Carri Richardson, Fransız futbolcu Kylian Mbappé ve son yılların parlayan yıldızı Erling Haaland gibi ünlü sporcularla işbirliği yapıyor.

 

Görsel: Nike Press Room