Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nike’den Serin Tutan Giyim Teknolojisi: Aerogami

Nike’den Serin Tutan Giyim Teknolojisi: Aerogami

Nike, sporcunun vücuduyla gerçek zamanlı etkileşime girerek onu serin tutan "Aerogami" isimli yeni giyim teknolojisini tanıttı.

Giyilebilir klimalar, terledikçe serinleten giysiler, soğukta ısıtan sıcakta serinleten akıllı kumaşlar ve daha birçok inovasyon kişisel çözümlere olan yenilik ihtiyacını ortaya koyuyor. Nike de bu eğilime yanıt veren markalardan biri. Koşucuların uzun süredir karşılaştığı bir sorun olan aşırı ısınma ve hava alma sorunlarını çözmeye odaklanan marka, Aerogami isimli bir yeniliğe imza attı.

Koşucuların ihtiyaçlarına uyum sağlayan otonom bir havalandırma sistemi: Aerogami

Aerogami, Nike Explore Team (NXT) ve Nike Sport Research Lab’den (NSRL) araştırmacılar tarafından geliştirilmiş bir yenilik. İlk sahneye çıktığı ürün ise Nike Run Division Aerogami Jacket oldu. Nike’ye göre Aerogami teknolojisi, koşucuların ihtiyaçlarına uyum sağlayan otonom bir havalandırma sisteminden oluşuyor. Bu sayede giysi, kişinin vücuduyla gerçek zamanlı olarak etkileşime girerek serinletici rahatlama sağlıyor; ihtiyaca göre havalandırma sağlayan, nefes alabilen giysiler yaratıyor.

Giysi üzerindeki küçük kanatlı delikler, kullanıcı terlemeye başladığında açılıyor, daha iyi hava akışı sağlıyor ve fazla terin derinin üzerinden atılmasına olanak tanıyor. Vücut yeterince soğuduktan ve kuruduktan sonra, neme tepki veren özel bir film sayesinde havalandırma delikleri herhangi bir kullanıcı müdahalesi olmadan tekrar kapanıyor.

 

Nike Run Division Aerogami Jacket’ın göğüs kısmında ve arkasında bu havalandırma sistemi bulunuyor. Bu iki alan, koşucuların tipik olarak en çok ısındığı ve terlediği yerler olduğu için özel olarak seçilmiş.

Buna ek olarak, NSRL erkek ve kadın bedenleri arasındaki farklı ihtiyaçlara uyum sağlamak için cinsiyete özgü havalandırma deliklerinin nasıl yerleştirilmesi gerektiğini de araştırmış. Testler sonucunda kadın koşu ceketlerinde, havalandırma deliklerinin sporcu sütyeninin bulunduğu bölgede olması gerektiği ortaya çıkmış.

Kadınlar için üretilen koşu ceketine sahip olmak isteyenler, bunu Temmuz 2023’ten itibaren yapabilecek. Erkek ceketi ise bu sonbaharda piyasaya sürülecek. Dolayısıyla erkeklerin biraz daha beklemesi gerekiyor.

Görsel: Nike