Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Twitter’ın Instagram Destekli Rakibi: Threads

Twitter’ın Instagram Destekli Rakibi: Threads

Twitter'a rakip olarak piyasaya sürülen Instagram destekli metin tabanlı uygulama Threads, Meta'nın merkeziyetsiz sosyal ağ yaklaşımının ilk ürünü.

Twitter, son olarak okunabilecek gönderi sayısına sınırlama getirerek neredeyse tweet başına bilet kesme noktasına gelen Elon Musk’ın bitmek bilmeyen hezeyanları altında savrulup dururken; bu dalgalanmayı fırsat bilerek çalışmalarını hızlandıran Meta, yatırımcılar tarafından ‘Twitter Killer’ olarak adlandırılan uygulaması Threads‘i nihayet yayına aldı.

Instagram CEO’su Adam Mosseri tarafından “denemeye değer riskli bir bahis” olarak tanımlanan Threads, Instagram’ın alt uygulaması olarak çalışan Twitter benzeri bir metin tabanlı sosyal ağ uygulaması. Her ne kadar yazı karakteri ve simgeleriyle tasarımı Instagram dünyasına ait görünse de, ara yüzün işleyişi neredeyse birebir Twitter ile aynı. Öyle ki, bir iki içerik üreticinin tweet demekten kendini alamadığı Threads uygulaması içindeki gönderilere ne ad verileceği konusunda süregelen bir tartışma mevcut. 

Zuckerberg’in ilk 7 saat içerisinde 10 milyon kullanıcının katıldığını duyurduğu platformda, karakter sınırı 500 olan açıklamada bağlantılar, fotoğraflar ve beş dakika uzunluğunda videolar paylaşılabiliyor. Doğrulanmamış Twitter kullanıcılarının maksimum 280 karaktere sahip olduğunu hatırlatalım. Ayda 8 dolar karşılığında, Twitter Blue aboneleri karakter limitlerini 25 bine çıkarabiliyor. Meta’nın, Meta Verified programı aracılığıyla benzer seçenekler sunup sunmayacağı ise henüz belli değil.

Öte yandan Facebook ve Instagram’ı da bünyesinde bulunduran Meta grubunun sosyal ağları ile bağlantılı çalışan Threads, alt uygulaması olduğu Instagram’ın sağladığı önemli bir avantaja sahip. Instagram hesabınızla giriş yapabildiğiniz Threads, size otomatik olarak Instagram’da takip ettiğiniz kişileri takip etme seçeneği sunuyor. Dolayısıyla Twitter’ın bir diğer rakibi Mastodon’un aksine kendi kitlenizi sıfırdan oluşturmanız gerekmiyor. Bunun yanı sıra Meta, Instagram üzerinden pek çok kullanıcıya bildirim göndererek, “…. Threads kulllanıyor, sen de katıl” şeklinde davetler oluşturdu.

Meta, geçtiğimiz sonbaharda Instagram’ın aylık 2 milyar aktif kullanıcıyı aştığını duyurmuştu. Mastodon ve Bluesky gibi alternatifler olmasına rağmen şu ana kadar hiçbiri siyasi ve kültürel açıdan etkili figürlerden oluşan bir kitleyle Twitter’ın popülaritesini geçemedi. Threads’in rakip metin tabanlı uygulamalara göre en önemli avantajlarından biri, Instagram’ın mevcut geniş kullanıcı tabanı. Bu açıdan büyüklüğü 2 milyarı aşan bir kitle, diğer alternatif uygulamaların aşamadığı popülarite engelini aşmasını sağlayabilir.

Threads hesabı açmak için Instagram’a üye olma şartı ise aranmıyor. Diğer bir ifadeyle Instagram hesabı olmayan kullanıcılar yeni hesap açarak Threads’e kayıt olabilecekler. Threads kullanıcıları ayrıca metin tabanlı uygulama ile Instagram arasında geçiş yapabilecek. Konulardaki gönderiler, bir kullanıcının Instagram hikayesinde veya profilinde paylaşılabilecek. Bunun yanı sıra akışın Instagram algoritmasına benzer şekilde takip edilen kişilerle önerilen içeriklerin bir karışımı olacağı belirtiliyor.


Eski Twitter CEO’su ve Twitter’ın rakiplerinden Bluesky’ın kurucularından Jack Dorsey, yukarıdaki paylaşımı ile Threads’i şimdiden hedef tahtasına oturttu. Dorsey ve Musk’ın veri paylaşımı nedeniyle eleştirdiği Threads, veri gizliliğinin AB ülkelerinde sorunlara neden olabileceği gerekçesiyle şimdilik buralarda yayınlanmayacak. iOS ve Android için AB ülkeleri hariç 100’den fazla ülkede erken erişime açılan Threads’ın şimdilik aktif bir web sitesi ise bulunmuyor.

Gelelim Threads’i Twitter’dan ayıran en önemli özelliğine: Merkeziyetten uzaklaşma. Bu ne anlama geliyor? Sosyal ağlarda merkeziyetten uzaklaşma, kullanıcıların sosyal medya içeriklerini taşıyabilmeleri ve hepsi aynı temel standartlar üzerine inşa edilmiş farklı uygulamalarda kullanıcılarla etkileşim kurabilmeleri olarak tanımlanıyor.

Bu trendin önde gelen isimlerinden biri Mastodon. Kendisi merkezi olmayan bir model üzerinde çalışan en popüler sosyal ağ. Threads ise Meta’nın bu yaklaşıma uygun olarak geliştirdiği ilk uygulama. Yapılan basın açıklamasına göre Threads’in yakın zamanda merkezi olmayan bir sosyal ağ protokolü olan ActivityPub protokolüyle uyumlu hale getirilmesi planlanıyor. Uygulamayı App Store ve Google Play üzerinden indirerek deneyebilirsiniz.

Görseller: Apple Store, Twitter