Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tek Tekerli Kişisel Ulaşım Aracı: Honda BAIKU

Tek Tekerli Kişisel Ulaşım Aracı: Honda BAIKU

İspanyol tasarımcı Nacho Alffonso’nun tasarladığı tek tekerli ulaşım aracı Honda BAIKU, mikromobilite dünyasına farklı bir estetik yaklaşım getiriyor.

Elektrikli bisiklet ve scooter gibi mikromobilite araçlarına talep arttıkça bu kulvarda ihtiyaç doğrultusunda yeni araçların ve hatta sınıflandırmakta güçlük çekilen hibrit versiyonlarının geliştirildiğine şahit oluyoruz. Scooter ve bisiklet kiralama şirketi Bird ise kısa bir süre önce engelli bireylere elektrikli tekerlekli sandalyeler ve hareket zorluğu yaşayanlara 3 tekerli scooter’lar sunmak üzere hizmetlerini genişleteceğini açıkladı. Böylece mikromobilite alanında tüm dünyaya örnek olacak bir adım attı.

O aslında bir elektrikli scooter

Elektrikli bisikletlerin ve scooter’ların baskın olduğu bu alanda, Solowheel Iota gibi tek tekerli kişisel ulaşım araçlarına da trafikte sıkça rastlamaya başladık. Şimdi bu tek tekerli araç sınıfının lüks ve dikkat çekici örneklerinden biri olmaya aday Honda BAIKU var karşımızda. Çoğu tek tekerliden farklı olarak gidonu, selesi ve gösterge paneli de olan bu araç aslında scooter sınıfına da dahil edilebiliyor ve kısaca “tek tekerli scooter” olarak nitelendiriliyor.

Honda BAIKU, Valensiya merkezli tasarımcı Nacho Alffonso’nun imzasını taşıyan bir konsept tasarım. Araç, ulaşımın bir sonraki adımı hakkında öngörülerimizi genişleten fütüristik bir araç konsepti.

BAIKU, jiroskop ve ivmeölçer sensörleri sayesinde kendi kendini dengeleyebiliyor. Kullanılmadığı zamanlarda selesi kadrandaki boşluğa doğru itilip gizlenebiliyor.

Dikdörtgen şeklindeki ön cephesi, gece yolculuklarında net bir görüş sağlayan LED ışık dizileriyle donatılmış. Üst kısımdan kasanın altına kadar uzanan bir ekrana sahip. Üst kısım hız, sıcaklık, navigasyon gibi önemli bilgileri gösteriyor. Daha aşağıdaki eğimli kısım ise kullanıcının akıllı telefonuna scooter üzerinden erişebildiği bir kontrol paneli olarak işlev görüyor.

Görsel: Behance