Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
E-scooter Yönetmeliğiyle Yeni Kurallar Geliyor

E-scooter Yönetmeliğiyle Yeni Kurallar Geliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan e-scooter yönetmeliğinde yaş sınırlamasından park kurallarına kadar kullanıcıların uyması gereken kurallar yer alıyor.

Elektrikli scooter’lar artık hayatımızın bir parçası. Türkiye’nin Martı ile başlayan elektrikli scooter kiralama girişimi özellikle 2020 yılında büyük bir ivme kazandı. Farklı kiralama girişimlerinin de peş peşe piyasada yerini almasıyla büyük kentlerin çoğunda elektrikli scooter’lar trafiğin bir parçası haline geldi. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde Martı, BinBin, Palm, Tazı ve HOP! gibi bir çok girişim hizmet veriyor.

Bu yaygınlaşma ile birlikte yayalar kaldırımlarda sürücüler ise trafikte daha fazla e-scooter ile karşılaşıyor. Kaldırımda park halinde duran e-scooter’ların sayısı son bir yıl içerisinde bariz bir şekilde artış gösterdi. Öyle ki bazı kaldırımlarda hem kaldırımın ufak oluşu hem de birden fazla e-scooter’ın aynı noktaya park edilip bağlanması nedeniyle yayaların yürüyebileceği bir yol kalmıyor.

Yeni yönetmeliğe göre elektrikli scooter kullanıcılarının uyması gereken kurallar

Ulaştırma, Altyapı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 14 Nisan 2021 günü yayımlanan yönetmeliğe göre elektrikli scooter’lar kullanımına ilişkin yeni kurallar geldi. Elektrikli scooter’lar ile ilgili yayımlanan yönetmelikte trafiği tehlikeye düşürecek şekilde kullanımdan park düzenine, hız sınırlandırmasından kullanımın yaşına kadar birçok kural yer alıyor. Resmi gazetede yayımlanarak yürürlülüğe giren yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.

Yönetmelikte öne çıkan kurallardan bazıları ise şu şekilde:

  • Scooterlar, otoyol, şehirler arası karayolları ve azami hız sınırı 50 kilometre üzerinde olan karayollarında ve yaya yollarında kullanılamayacak.
  • E-scooter’ların yayalar tarafından rahat şekilde fark edilmeleri sağlanacak. Far, reflektör, zil veya korna bulundurması zorunlu olacak.
  • 15 yaşından küçüklere de hizmet verilemeyecek.
  • Kamu nizamını bozacak, özel mülkiyeti ihlal edecek ve yayalar, engelliler veya hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli ve bağımsız hareketlerini, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilemeyecek
  • Sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük veya ikinci bir yolcu taşınamayacak
  • Ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa taşıt yolunda kullanılamayacak. İkiden fazlasının taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülemeyecek.
  • Yaya yollarında sürülemeyecek.
  • Manevra için işaret verme halleri dışında tek elle kullanılmayacak.

Görsel: Bigumigu