Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Francois Vogel’in Gerçekliği Büken Kırmızı Yağmurluklu Adamları

Francois Vogel’in Gerçekliği Büken Kırmızı Yağmurluklu Adamları

Yarık tarama tekniğiyle gerçekliğe yeni formlar katan sanatçı Francois Vogel, ormandaki kırmızı yağmurluklu adamları eğip bükerek onlara yeni şekiller kazandırıyor.

Çok disiplinli sanatçı Francois Vogel, gerçekliği tepetaklak eden sahneleriyle biliniyor. Fotoğrafçı ve aynı zamanda yönetmen olan Vogel, markalar için hazırladığı videolar ve kısa filmlerle adından söz ettirse de Paris başta olmak üzere farklı kentlerdeki fotoğraf ve video manipülasyon odaklı sergileriyle de büyük beğeni topluyor. Gerçekliği eğip bükerek görüntülere yeni formlar ve anlamlar katan sanatçı daha önceleri 9 sanatçının yer aldığı Credit to the Edit koleksiyonunda karşımıza çıkmıştı. Çarpıtılmış ve manipüle edilmiş video düzenlemelerinin yer aldığı tanıtım videosunda Vogel kendine has tarzını konuşturuyordu.

Francois Vogel, çeşitli dijital çarpıtma tekniklerini kullanarak hikayesine yeni bir form katıyor

Zamanı bir boyut olarak düşünmenin projelerine farklı bir yaklaşım getirmesine imkan tanıdığını vurgulayan Francois Vogel’in çeşitli çarpıtmalar ve taramaların merkezde olduğu işlerinde de bu zaman kavramına bir gönderme yaptığını söylemek mümkün. Aslında sadece videoyu deforme etmekle kalmıyor bununla birlikte zamanın akışına da bir taş koyuyor. Bu sayede uzayıp giden ya da çeşitli formalara dönüşen sekanslar gerçekliğini yitirmesinin yanı sıra farklı anlamlar doğuruyor.

francois vogel
Ormanda kırmızı yağmurluklarıyla karşımıza çıkan iki adamın yer aldığı video manipülasyon projesinde de daha önceki işlerinde olduğu gibi görseller eğilip bükülerek yeni formlara dönüşüyor. Yarık tarama tekniğini (slit-scan) kullandığı bu iki videoda yağmurluklar adeta birer büyülü pelerine dönüşerek gerçek formlarını kaybediyor. İki adamın el ve vücut hareketleriyle birlikte kırınıma uğrayan görseller gerçeklikten çıkıp büyülü bir evrenin kapısını açıyor.

Francois Vogel, dijital üretim sürecinde kullandığı programların ve araçların çok karmaşık olmamasın altını çiziyor. Çoğunlukla videolarını After Effects’te hazırlayan sanatçı burada da en çok time displacement ve slit-scan efektlerini kullanıyor. Sanatçının yarık tarama tekniğini kullandığı çarpıtma odaklı videoları bir bakıma Instagram filtrelerinde de karşımıza çıkan görselleri tarayan filtreleri anımsatıyor.

Kendini bir hikaye anlatıcısından çok görsel anlatıcı olarak konumlandıran sanatçı bir yazarın kelimelerle oynaması, onları dallanıp budaklandırması gibi görsellere yeni bir anlam ve tat katıyor. Sanatçının yerleştirmelerden fotoğraflara, videolardan kısa filmlerine kadar diğer tüm işlerine internet sitesinden ve Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Görsel: Instagram