Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Orhan Mert’ten Yarı Organik Yarı Mekanik Formlar

Orhan Mert’ten Yarı Organik Yarı Mekanik Formlar

Orhan Mert, 21. yüzyılının ileri mekanik-sibernetik gerçekliği içinde kendi doğasına yabancılaşmış organik formlar resmediyor.

Orhan Mert’in Instagram profiline şöyle bir göz attığınızda kendinizi bilim kurgu evreninde gibi hissediyorsunuz. Baktığınız bu çizimler, hem uzaylı bir yaratığa hem de yer yer uzay aracına benzerlik gösteriyor. Bu hibrit formları zihninizde tam bir kategoriye sokamıyorsunuz ki sanatçının en güçlü yanı da bu biçimsel yaklaşımı bence.

Kendine özgü bir evren

Orhan Mert’in eserleri, kendi deyimiyle “organik/mekanik melezleşmesi ekseninde” ilerliyor. 21. yüzyılının ileri mekanik-sibernetik gerçekliği içinde kendi doğasına yabancılaşmış organik formlar resmediyor. Temsili olarak yabancı bir dil kullanıyor ve biyoloji kitaplarından aşina olduğumuz görseller oluşturuyor. Sanatçı bu yolla kendine ait bir evren kurmuş. Biyoloji kitaplarındaki estetik yaklaşımın yanı sıra bir başka ilham kaynağı ise bilimkurgu (özellikle siberpunk türü eserler) filmleri ve edebiyatı.

Orhan Mert, malzeme olarak çoğunlukla suluboya ve mürekkep kullanıyor. Ayrıca gravür baskı tekniklerini uyguluyor. Zaman zaman ZBrush ve Sculptris gibi dijital modelleme programlarından da faydalanıyor.

Çanakkale’de yaşayan sanatçı, Uludağ Üniversitesi, Resim Bölümü’nde lisans eğitimini ve ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Resim Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlamış. Şu anda aynı bölümde doktora yapıyor. Eserleri 2012 yılından bu yana İtalya, Japonya ve Polonya başta olmak üzere özellikle baskı sanatları bienallerinde sergilenmiş.

Orhan Mert’in çalışmalarını, Instagram’ın yanı sıra Behance profili üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.