Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
E-Scooter’da Güvenli Sürüşü Sağlayacak Teknoloji

E-Scooter’da Güvenli Sürüşü Sağlayacak Teknoloji

Superpedestrian, yaya güvenliğini tehdit eden elektrikli scooter kullanımını algılamak ve can güvenliğini tehdit eden sürüşleri engellemek için yapay zeka tabanlı güvenlik yazılımı kullanıyor.

ABD merkezli Superpedestrian şirketi elektrikli scooter kiralama çözümü LINK ile biliniyor. Geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye’de de hizmet vermeye başlayan girişim, yaya güvenliğini ön plana koyan ve güvenli olmayan sürücü davranışlarının tespit edilmesine imkan tanıyan Pedestrian Defense isimli güvenlik sistemini geniş ölçekte kullanmaya hazırlanıyor.

Güvenli sürüşe önem veren Superpedestrian, aldığı 125 milyon dolarlık yeni yatırımın ardından yaya güvenlik sistemini geliştirmeye ve genişletmeye odaklanacak. Yeni finansmanla LINK paylaşımlı elektrikli scooter hizmetini ABD’de ve Avrupa’da genişletmek, şirketin Ar-Ge programlarını desteklemek ve savunma güvenlik sistemini geliştirmek şirketin hedefleri arasında yer alıyor.

superpedestrian

Yaya güvenliğini tehdit eden sürüşleri tespit eden yapay zeka tabanlı yazılım

Paylaşımlı elektrikli scooter’lar şehir içi ulaşımında kısa mesafelerde seyahat etmek için çevreci ve erişilebilir bir çözüm. Ancak İstanbul gibi trafiğin ve kaosun olduğu büyük metropollerde paylaşımlı mikromobilite çözümleri ne yazık ki daha fazla probleme neden olabiliyor. Kaldırımdan giden ya da yürüme yolunun üzerine bırakılan scooter’lar, trafikte araçların arasından geçmeye çalışan sürücüler kendilerini, diğer sürücüleri ve yayaları tehlikeye atıyor.

Uygunsuz davranışları tespit etmek ve hızlı bir şekilde müdahale edip engellemek için GPS sistemi kullanılabilir ancak elektrikli scooter’larda yer alan normal GPS’ler bu hassas takip için yeterli değil. Superpedestrian, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında hassas GPS konumlandırma kullanan Navmatic girişimini satın almıştı. Girişim, mikromobilite araçlarında GPS verilerini gerçek zamanlı hesaplayarak sürücülerin hareketleri ve hassas konumu hakkında bilgiler aktarıyordu. Navmatic’in yazılımı bu yatırımın ardından güvensiz sürüş davranışını kontrol edecek bir dizi güvenlik sistemi, yapay zekalı sensörler ve mikroişlemcilerle güçlendiriliyor.

superpedestrian

Scooterlar’ı ait oldukları yolda kullanmaları ve kaldırımdan uzak durmaları için kesin yaptırımlar uygulayan şirket, yaya güvenliğini ön plana koyuyor. Bu kapsamda geliştirilen güvenlik sistemi scooter’dan alınan verileri işleyerek sürücünün elektrikli aracı nasıl kullandığını, kaldırımdan gidip gitmediğini, sert frenleme, kontrolsüz sürüş, yolun yanlış tarafında seyahat etme gibi güvenli olmayan davranışları kontrol edecek. Sürücü kaldırımdan giderse scooter gerçek zamanlı olarak uzaktan yavaşlatılabilecek ya da durdurulabilecek.

Teknolojiyi güvenliği ön planda tutmak için geliştiren Superpedestrian, indirimler yaparak iyi sürüşü teşvik etmek istiyor. Kurallara uymayan sürücüleri de kara listeye alarak güvensiz sürüşün önüne geçmeyi hedefliyor.

Görsel: Superpedestrian