Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mobilite ve Ulaşımda Yılın Trendleri [Bigumigu’da 2022]

Mobilite ve Ulaşımda Yılın Trendleri [Bigumigu’da 2022]

Bigumigu’da 2022’yi özetliyoruz: Birbirinden farklı elektrikli tasarımlar, yalnızca güneş enerjisiyle veya karbondioksit-su bileşimiyle çalışan, zaman zaman da hacklenen araçlarla 2022 yılının mobilite ve ulaşım trendleri.

Hali hazırda içinde bulunup giderek sonuna yaklaştığımız 2022 yılı, havada, karada, denizde birbirinden farklı tasarımlarla ulaşımda elektrikli araçların hakimiyetinin yoğun olarak hissedildiği bir yıl oldu. Otomobil üreticilerinin birbiri ardına yeni elektrikli modellerini duyurduğu 2022 yılında, ayrıca otomobillerde elektriğe alternatif olarak kullanılabilecek yeni yakıt formülleri arandı. Porsche örneğinde olduğu gibi bazı yaratıcı cevaplar bulundu. Elektrikli otomobil üreticilerinin bazılarının başı hacklenen otomobilleriyle derde girerken, bireysel ulaşımda scooter’ları güvenli hale getirebilecek çözümler üretildi.

Bigumigu’da 2022 yılının kategoriler bazında öne çıkan konularını derlediğimiz yazı dizimizin bu bölümünde, mobilite ve ulaşımda geride bıraktığımız yılın trendlerine birlikte göz atıyoruz.

Dünyanın İlk Güneş Işığıyla Çalışan Elektrikli Otomobili

2018 yılında tamamen güneş enerjisiyle çalışan elektrikli bir otomobil geliştirme planlarını açıklayan Lightyear, araştırma, tasarım, mühendislik, prototipleme ve test süreçlerinin ardından geçtiğimiz Haziran ayında Lightyear 0 adlı dünyanın tamamen güneş ışığıyla çalışan ilk elektrikli otomobilini piyasaya sürdüğünü duyurmuştu. Hollandalı otomobil üreticisi, gerekli yasal izinlerin alınmasıyla birlikte seri üretime başladıklarını açıkladı.


 

Yükünü Güvenceye Alan Kargo Bisikleti

CargoRida, kadrosunun bir parçası olan kapalı taşıma alanı ile denge sorunlarını ortadan kaldırarak hem sürücüyü hem de eşyalarını güvenceye alıyor. Araçtaki saklama alanları taktiksel olarak üç ayrı parçaya bölünmüş. Bu sayede daha iyi dengede kalabiliyor. Dolayısıyla sürüş sırasında dengeleme için ekstra dikkat ve çaba harcamaya gerek kalmıyor.


Elektrikli Otonom Feribot

Kiel Üniversitesi’nin liderliğinde hazırlanan konsept tasarım CAPTN Vaiaro, Kiel şehrinde beklenen trafik yoğunluğuna karşı hem emisyonsuz hem de sessiz bir çözüm sunuyor. “Yüzer platform” ve “geçit” olmak üzere iki farklı yapıdan oluşan sistemin; özellikle otobüslere, bisikletlilere ve yayalara fiyort boyunca hızlı bir şekilde geçiş imkanı sunması planlanıyor.


İngiltere’de Uçan Otomobiller İçin Havalimanı Yapıldı

Urban-Air Port, eVTOL’ler için yapılan dünyanın ilk havalimanı “Air-One”ı tamamladı. Tesis, hava taksilerinin yanı sıra otonom teslimat drone’ları için de hizmet verecek. Birleşik Krallık hükümeti tarafından finanse edilen Air-One henüz tam olarak faaliyete başlamadı. Uçan taksilerin 2025’te bu havalimanını kullanmaya başlayacağı açıklandı.


Elektrikli Araçları Hareket Halindeyken Şarj Edebilecek Yeni Bir Sistem

Aalto Üniversitesi (Finlandiya) araştırmacıları, hareketli cihazları kablolara ve fişlere ihtiyaç duymadan şarj edebilen yeni bir güç aktarım yöntemi geliştirdi. Sistem, zemine yerleştirilen şarj karolarından oluşuyor. Bu kablosuz şarj karoları, cihazlara herhangi bir noktadan güç verebiliyor. Sistemin büyük ölçekli versiyonu, elektrikli araçlara yoldayken güç vermek için kullanılabilecek.


Park Yerinden Tasarruf İçin Tasarlanan Dikey Araç

Alman tasarımcı Lars Riemann, Dezeen’in Future Mobility Competition isimli yarışması için Snap Up isimli bir araç tasarladı ve finale kaldı. Genişliği son derece az olan bu ilginç otonom otomobil, bina dışına kilitlenebiliyor.


E-Scooter’da Güvenli Sürüşü Sağlayacak Teknoloji

Superpedestrian, yaya güvenliğini tehdit eden elektrikli scooter kullanımını algılamak ve can güvenliğini tehdit eden sürüşleri engellemek için yapay zeka tabanlı güvenlik yazılımı kullanıyor. Bu kapsamda geliştirilen güvenlik sistemi scooter’dan alınan verileri işleyerek sürücünün elektrikli aracı nasıl kullandığını, kaldırımdan gidip gitmediğini, sert frenleme, kontrolsüz sürüş, yolun yanlış tarafında seyahat etme gibi güvenli olmayan davranışları kontrol edecek.


Güvenlik ve Kullanıcı Deneyimini Odağına Alan Yeni Nesil E-Scooter: Harmony

Güney Kore’nin Seul kentinde yaşayan endüstriyel tasarım öğrencisi Min-Ji Park’ın tasarladığı Harmony E-Scooter, mobilite ekosistemindeki en temel sorunlardan biri olan güvenlik ve elbette kullanıcı deneyimi konularındaki eksiklikleri gidermeyi amaçlıyor. Harmony’nin tasarım aşamasında minimalist tasarım trendlerini, yeni nesil sensör teknolojileri ile birleştiren Park, böylece kullanıcıların trafikte kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlıyor.


Bisikletle Üretilen Enerjiyi Elektrik Olarak Depolamak

Sasha Torgova’nın tasarladığı “Energy Keeper” isimli cihaz, bisiklette üretilen enerjiyi rejeneratif frenleme mekanizmasıyla toplayıp elektrik enerjisi olarak depoluyor. Cihazın mekanizması ile normalde fren disklerinde ısı olarak kaybolup gidecek olan enerjiyi geri kazanmak için aracın momentumu kullanılıyor.


Bu Elektrikli Otobüs Yıl Sonunda Trafiğe Çıkmaya Hazırlanıyor

İngiliz elektrikli araç üreticisi Arrival tarafından şehrin ihtiyaçlarına göre ayarlanabilecek şekilde üretilen modüler elektrikli otobüs trafiğe çıkmaya hazır. Sıfır emisyonlu ve tamamen elektrikli aracın detaylarını bu haberimizden okuyabilirsiniz.


Karbondioksit ve Suyla Çalışan Porsche

Alman otomobil üreticisi Porsche, geçtiğimiz yıl temelini attığı sentetik yakıt fabrikasında otomobillerindeki benzini karbondioksit ve suyla değiştirmeyi başardı. Şirket, Şili Punta Arenas’da kurduğu fabrikada Highly Innovative Fuels (HIF) iş birliğiyle karbondioksit (CO2) ile suyu (H2O) karıştırarak eFuels adlı sentetik gazı (C8H18) üretti.


Volvo Yeni Elektrikli Otomobili EX90’ı Duyurdu

Volvo, düzenlediği “Safety in Mind” adlı etkinlikle yeni elektrikli otomobili EX90’ın getireceği yenilikleri ve detaylarını kamuoyu ile paylaştı. SUV sınıfında güvenlik özellikleriyle öne çıkan XC90 modelinin yerini alması beklenen EX90 şirketin şimdiye kadarki en güvenilir otomobili olarak lanse edildi.


Volkswagen’dan Elektrikli Uçak

Volkswagen ilk yolcu drone prototipini Çin’de tanıttı. Şirketin ilk uçak tasarımı olan VMO, takma adı Flying Tiger isminin ilhamını 2022 yılının ay takvimine göre Kaplan Yılı olmasından alıyor. Test uçuşlarını yakın zamanda tamamlaması beklenen elektrikli model, tam şarj ile 60 dakika boyunca 200 kilometreyi aşkın yol almak üzere tasarlandı.


Elektrikli Otomobillerin Ayağına Giden Otonom Şarj Robotu

ABD’li şirket EV Safe Charge ise ZiGGY isimli seyyar şarj robotuyla soruna çare olmayı hedefliyor. ZiGGY’nin rakiplerine göre avantajlı yanı, hemen ve her yerde kullanımına başlanabilecek hızlı bir çözüm önermesi. Detayları bu haberimiz üzerinden göz atabilirsiniz.


Teleskop Otomobille Yolculuk

Endüstriyel Tasarımcı Hyunsik Moon, çok ilginç bir elektrikli araç konseptiyle tasarım dünyasının ilgisini çekmeyi başardı. Zodiac Stargazer isimli bu otomobil, bir tür tekerlekli bir teleskop. Teleskop objektifi doğrudan gökyüzüne çevrili ve iki yolcu taşıyabilecek şekilde tasarlandı.


Trafikte Gördüğünüz Otomobil Hack’lenmiş Olabilir Mi?

2021 Hyundai Ioniq SEL model hibrit bir otomobile sahip olan hacker, kendi otomobilinin bilgi-eğlence sistemini hack’leyerek otomobiline kendi geliştirdiği yazılımı yükledi.


Trafikte Gördüğünüz Otomobil Hack’lenmiş Olabilir Mi?

Yugalabs çalışanlarından bir hacker, 2012 yılından sonra üretilen Hyundai ve Hyundai çatısı altındaki Genesis otomobillerinde yeni bir güvenlik açığı bulduklarını duyurdu.


Yüksek Verimliliğiyle Dikkat Çeken Lucid Air’in Başarısı [SXSW 2022]

Lucid Motors CEO’su Peter Rawlinson, verimliliğiyle dikkat çeken ultra lüks elektrikli otomobil Lucid Air’in başarısını ve devrim yaratan pil teknolojisinin detaylarını paylaştı. Volkswagen’in retro tasarımıyla dikkat çeken ID Buzz Elektrikli aracı SXSW’te Austin sokaklarında görücüye çıkarken elektrikli araçların satış hacmindeki artış, tasarım ve performans gibi konular oturumlarda da konuşuldu. Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Görseller: Instagram