Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Suzuki’den Merdiven Çıkabilen 4 Bacaklı Ulaşım Aracı: MOQBA

Suzuki’den Merdiven Çıkabilen 4 Bacaklı Ulaşım Aracı: MOQBA

Suzuki, merdiven çıkabilen MOQBA isimli dört bacaklı ulaşım aracını Japonya Mobilite Fuarı'nda tanıttı.

Suzuki, yeni konsepti MOQBA (Modular Quad Based Architecture/Modüler Dört Tabanlı Mimari) ile kentsel mobilitenin seyrini değiştirebilecek dev bir adım attı. Bu çığır açan araç, geleneksel ulaşım kavramlarına meydan okumak ve engellerinden bağımsız herkese erişim sağlamak için tasarlandı.

26 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında Tokyo’da gerçekleşen Japonya Mobilite Fuarı’nda (Japan Mobility Show) tanıtılan MOQBA, Suzuki’nin yenilikçi ve kapsayıcı ulaşım çözümlerine olan bağlılığını ortaya koyuyor. Bu benzersiz araç, her iki dünyanın en iyilerini (tekerlekler ve bacaklar) birleştirerek eşi benzeri olmayan bir mobilite konsepti yaratıyor. Şasisi, her biri üç serbestlik derecesine sahip bir robot ayağına monte edilmiş dört küçük elektrikli tekerlekten oluşuyor. Bu robotik kadro, MOQBA’nın temelini oluşturan çift bumerang yapısına eklenmiştir.

Haraket zorluğu yaşayanların hayatını kolaylaştıracak, zorlu arazilerdeki kurtarma operasyonlarında fayda sağlayacak

Elektrikli araç MOQBA’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, merdivenler dahil neredeyse tüm engellerin üstesinden gelebilmesi. Engebeli arazilerde gezinmek için ilave bir denge seviyesi sunuyor. MOQBA’nın tasarımı özellikle bordürler, çukurlar ve merdivenler gibi zorluklarla dolu kentsel ortamlarda işlev görebilecek yapıda. Hareket etme güçlüğü çeken bireylere ve toplu taşımaya erişimde sıklıkla zorluk yaşayan yaşlı insanlara yönelik birçok olanak sunuyor.

Çoğu haber kaynağında “4 bacaklı motosiklet” olarak tanımlanan MOQBA’in ardındaki fikir, sıradan motosikletlerin ulaşamayacağı yerlere ulaşabilen, kendi kendini dengeleyen yeni nesil bir ulaşım aracı yaratmak.

MOQBA’in çok yönlülüğü kişisel bir araç olmanın ötesine uzanıyor. Modüler tasarımı çok çeşitli uyarlamalara imkan tanıyarak oturarak/ayakta giden motosiklete, tekerlekli sandalyeye, sedyeye, robotik kola veya market arabasına benzer bir yük taşıma aracına dönüştürülebilmesini sağlıyor. Bu uyarlanabilirlik, MOQBA’yı çeşitli senaryolar için çok amaçlı bir çözüm olarak konumlandırıyor. MOQBA, kişisel ulaşımdan zorlu arazilerde felaket kurtarma ekiplerine yardım etmeye kadar farklı bağlamlarda değerli bir araç olarak potansiyelini ortaya koyuyor.

Suziki’nin araçla ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verilmiş: “MOQBA, toplu taşımanın gelişmiş olduğu bir bölgede dahi, ulaşımda merdiven gibi engellerle karşılaşanlar için tekerlekli ve dört ayaklı yeni nesil mobilite önerisi” Farklı modları sayesinde sadece ulaşım özgürlüğünü sağlamakla kalmayıp, acil durumlarda arabaların geçemeyeceği yerlerde insanları ve nesneleri taşıyan bir mobilite çözümü olarak da topluma katkı sağlıyor.”

Tekerlekli sandalyeye ve sedyeye dönüşebiliyor

Yukarıda da açıkladığım gibi MOQBA, farklı ihtiyaçları karşılamak için farklı modlar sunuyor. Bunlar; Sandalye modu, Ayakta mod ve Sedye modu şeklinde 3 farklı isimle gruplandırılmış. Her mod belirli bir amaca hizmet ederek MOQBA’nın çeşitli ulaşım gereksinimlerine uyum sağlayabilmesini sağlıyor. Sandalye modunda sürücüler için geleneksel bir koltuk görevi görüyor. Ayakta modu, hareket halindeyken ayakta durmayı tercih edenler için dik bir pozisyon sunuyor. Son olarak Sedye modu yaralı insanların stabil ve konforlu bir şekilde taşınması için tasarlanmış.

MOQBA konsepti şu anda başlangıç ​​aşamasında olsa da kentsel mobilitenin geleceği için ilgi çekici bir vizyon sunuyor. Konseptten üretime geçip geçmeyeceği konusunda net bir açıklama yapılmamış. Öte yandan konseptin kendisi erişilebilirlik ile kapsayıcılığı ön planda tutan ulaşım çözümleri için olasılıkların önünü açan çok heyecan verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Görsel: Suzuki