Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Park Yerinden Tasarruf İçin Tasarlanan Dikey Araç

Park Yerinden Tasarruf İçin Tasarlanan Dikey Araç

Lars Riemann park yerlerinde, trafikte ve tüm kamusal alanlarda yerden tasarruf amacıyla "Snap Up" isimli dikey bir araç tasarladı.

Alman tasarımcı Lars Riemann, Dezeen’in Future Mobility Competition isimli yarışması için Snap Up isimli bir araç tasarladı ve finale kaldı. Genişliği son derece az olan bu ilginç otonom otomobil, bina dışına kilitlenebiliyor.

Henüz yalnızca bir konsept tasarım olan Snap Up, Seul gibi yüksek binaların bulunduğu yoğun nüfuslu kentsel alanları hedefliyor. Birden fazla Snap Up sokakta yan yana dikey olarak istiflenebiliyor. Ayrıca binaların cephesine takılarak her evin içindeki yaşam alanını daha da genişletebilliyor. Araç, tek yolcu kapasitesine sahip ve düşük hızlı şehir içi yolculuklar için tasarlanmış. Gelecekte, üst düzey bir hızlı ulaşım aracı olan hyperloop trene veya diğer toplu toplu taşıma hizmetlerine “bağlanabileceği” öne sürülüyor.

“Bir otomobil, ömrünün yüzde 95’inden fazlasını park halinde geçiriyor; bu süre zarfında ortalama 12 metrekarelik yer kaplıyor”

Araç değişen arazilerde kullanılabilecek. Metropollerde yeşil alanların geri döndürülmesine yönelik eğilim artıyor. Bu da asfalt yüzeylerin olmadığı yeni bir şehir planlamasına yol açabilir. Snap Up böyle bir durumda yeni zemine ayak uydurabilecek türde bir lastik mekanizmasına sahip.

Lars Riemann, proje teklifinde şu açıklamalara yer vermiş: “Bir araba, ömrünün yüzde 95’inden fazlasını park halinde geçirirken, aynı zamanda bu süre zarfında ortalama 12 metrekarelik bir yer kaplıyor. Araçlar için gittikçe daha az alan kalacak. Bu sorun Asya’da şimdiden görülüyor.”

“Ortalama araç doluluk oranı yaklaşık 1,5 kişi, bu da fazladan kullanılmayan koltukların değerli kamusal alanı boşa harcadığı anlamına geliyor. Toplum, pandeminin de etkisiyle hala bireysel hareketliliği tercih ediyor. Bu nedenle aracım tek kişilik olarak tasarlanmıştır.”

Görsel: Dezeen