Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uganda’da Tüm Motosiklet Sürücülerine Ücretsiz Elektrikli Motosiklet Verilecek

Uganda’da Tüm Motosiklet Sürücülerine Ücretsiz Elektrikli Motosiklet Verilecek

Uganda hükümeti, elektrikli araçların benzinli araçların yerini alması için ilk dönüşüm hamlesini motosikletlerle başlattı.

Uganda’da hükümetin boda boda (motosiklet taksi) sürücüleri de dahil olmak üzere tüm motosiklet sürücülerine ücretsiz olarak elektrikli motosiklet sağlayacağı açıklandı. Uganda cumhurbaşkanı Başkan Yoweri Kaguta bu açıklamayı, 31 Aralık 2022’de Rwakitura’daki evinde yıl sonu ulusal konuşmasında yaptı. Bu hamle, elektrikli araçların benzinle çalışanların yerini alması için atılan ilk adımlardan biri.

Museveni, açıklamasında vatandaşların içten yanmalı motorlarını (benzin, motorin, LPG yakan sıradan motosikletler) elektrikli araçlarla takas edebileceklerini belirtti. Uganda dünyanın en yoksul ülkeleri arasında olsa da hükümet çevre politikalarına büyük önem veriyor. Bu takas programı da yatırımcılar tarafından finanse ediliyor.

Takas programı hem yatırıcılara hem de vatandaşlara fayda sağlayacak

“Bazı yatırımcılarla benzinli olanları alıp karşılığında elektrikli olanları motosiklet sahiplerine vermeleri konusunda anlaştık. Bu takas, motosiklet operatörlerini maliyetin %50’sinden kurtaracak,” demiş Museveni açıklamasında.

Takasta sunulacak elektrikli motosikletler, yaklaşık 5 milyon Uganda Şilini (yaklaşık 1.350 ABD Doları) fiyatla perakende olarak satışı yapılan araçlar. Her şeyden önemlisi de yerel olarak üretilen Uganda modelleri olmaları.

Elektrikli motorlar versiyonlar sürdürülebilir şehir içi ulaşım için üretilecek ve bu nedenle boda boda isimli motosiklet takcilerini de kapsaması büyük önem taşıyor. Bu araçlar tek şarjla yalnızca 70 km menzile sahip olacak. Bununla birlikte, ulaşımın aksamaması için kapsamlı bir şarj istasyonu ağı inşa edilmesi bekleniyor. Yatırımcılara daha sonra yatırımlarını pasifleştirmek için şarj ve pil takas istasyonlarını işletme lisansı verilecek. Ayrıca sürücülerin araç piline sahip olması gerekmiyor. Piileri kiralayacaklar. Şarjı azaldığında, sürücü değiştirmek için şarj istasyonuna gidecek. Yenisini almak için biraz para ödeyecek ve düşük olanı istasyonda bırakacak.

Electrek ve Region Week‘ın haberlerine göre; hükümet bu politikayı sürdürmeye devam edecek. İnsanların otomobillerini, minibüslerini ve diğer araçlarını elektrikli versiyonlara dönüştürmeye teşvik etmek için program genişletilecek.

Görsel: Unsplash 1, 2


Bigumigu Yazarı
| GENEL