Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Elektrikli Otobüs Yıl Sonunda Trafiğe Çıkmaya Hazırlanıyor

Bu Elektrikli Otobüs Yıl Sonunda Trafiğe Çıkmaya Hazırlanıyor

Arrival'ın, şehrin ihtiyaçlarına göre ayarlanabilen modüler elektrikli otobüsü, bu yıl sonunda trafiğe çıkmaya hazırlanıyor.

Elektrikli ulaşım araçları denildiğinde genellikle otomobiller ve bisiklet, scooter gibi mikro mobilite araçları aklımıza geliyor. Oysa dünyada elektrikli feribottan tutun da otobüslere – ülkemizdeki bir örneği de burada – pek çok türde araç üzerinde çalışılıyor. Dünyada ve ülkemizde, elektrikli otobüs kullanımı için geri sayım aşamasında olan belediyeler de var. Hal böyleyken Arrival’ın elektrikli otobüsü de tasarım felsefesi açısından incelemeye en çok değecek örneklerden biri.

Arrival’ın elektrikli otobüsü, şehir sakinlerinin ihtiyaçlarına önem veriyor

Kent merkezlerindeki hava kirliliği neredeyse gözle görülebilir ve hissedilebilir hale geldi. Dolayısıyla pek çok metropolde sera gazı emisyonlarının azaltılması ve temiz toplu taşıma çözümlerinin uygulanması öncelikli sorunlardan biri haline geldi. İngiliz elektrikli araç üreticisi Arrival da bu aciliyetin farkında. Sıfır emisyonlu ve tamamen elektrikli otobüsünün bu yıl kullanıma girmesi için var gücüyle çalışıyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Arrival (@arrival.uk)’in paylaştığı bir gönderi

Şehir hatları için tasarlanan bu otobüs, modüler bir araç. Kullanıldığı şehrin ve şehir sakinlerinin ihtiyaçları doğrultusunda yapılandırılabilmesi için bu şekilde kurgulanmış. Geri dönüştürülebilir, kompozit malzemelerden üretilen otobüsün hafifliği, verimliliğini destekleyen unsurlardan. Tamamen düz bir zemine sahip tek katlı iç mekan, tekerlekli sandalye ve diğer hareket desteği araçlarını kullananlar için kolay gezinme avantajı sunuyor. İç ve dış ekranlar, aracın dijital sistemine bağlanarak operatörler arasındaki iletişimde kolaylık sağlıyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Arrival (@arrival.uk)’in paylaştığı bir gönderi

Özel bir yazılım aracılığıyla otobüsün kullanımı ve yönetimi kolaylaştırılmış. Modüler tasarım sayesinde çeşitli boyutlar arasından tercih yapılabiliyor ve çeşitli yolcu kapasiteleri için özelleştirilebiliyor. Farklı güçlerde ve özelliklerde piller de mevcut. Böylece rota uzunlukları ve sürüş tarzı gibi etkenlere göre pil seçilebiliyor.

Arrival şu anda otobüsü özel bir tesiste test ediyor. Özel test denemelerinin ardından Arrival, İngiltere sertifikasyon başvurusunu bu yılın başlarında sunacak. İngiltere’nin en büyük ulaşım operatörlerinden biri olan Bus with First Bus’ın halka açık hizmet denemelerine 2022’nin ilk çeyreğinde başlayacak. Geniş çaplı üretimin ise bu yılın ikinci çeyreğinde başlaması söz konusu.

Görsel: Arrival