Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tiyatro ve Müzelerin COVID-19 Önlemleri Eylemi

Tiyatro ve Müzelerin COVID-19 Önlemleri Eylemi

Hollanda’da kuaför, güzellik salonu ve spor kurslarının açılmasına karşın kültür ve sanat faaliyetlerinin kısıtlanmasına tepki gösteren müze, tiyatro ve konser salonları bir günlüğüne kuaför ve güzellik salonu oldu.

Hollanda hükümeti geçtiğimiz Aralık ayında Omicron varyantının hızlı yayılması nedeniyle ülke çapında kapsamlı karantina uygulamaya karar verdiklerini açıklamıştı. Hükümetin aldığı kararla temel ihtiyaca yönelik ürün satan işletmeler açık kalırken diğer işletmeler, eğitim kurumları ve mekanlar kapatılmıştı. 14 Ocak’ta sona eren kısıtlamaların ardından Hollanda’da hala müzelerin, tiyatroların, barların ve kafelerin açılmasına izin verilmiyor. Öte yandan güzellik salonları, kuaförler ve spor salonları kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte açıldı.

Tiyatro ve müzeler kuaför, güzellik ve spor salonuna dönüştü

Kültürel faaliyetlerin yapılmasına izin vermeyen kısıtlamaları protesto eden konser salonları ve müzeler seslerini duyurmak için alışılagelmişin dışında bir yol seçti. Kültür-sanat faaliyetlerin durdurulmasına tepki gösteren mekanlar halihazırda kısıtlamaların olmadığı kuaför, masaj ve güzellik salonuna dönüştürülerek kapılarını açtı.

Amsterdam’daki Concertgebouw konser salonu klasik müzik dinletisi eşlinde saç kesimi yaparak eylemi başlatan ilk yer oldu. 50 kadar müşteri Concertgebouw Orkestrası provasını dinlerken saçlarını kestirdi. Benzer bir şekilde Amsterdam’daki De Kleine Komede Tiyatrosu da sahnesine iki berber koltuğu yerleştirerek Youp van ‘t Hek, Brigitte Kaandorp sanatçıların performansları eşliğinde saç kesimi yaptı.

Dünyaca ünlü Van Gogh Müzesi‘nde ziyaretçiler tabloların arasında saçlarını kestirdi ve Van Gogh temalarının hakim olduğu renkler ve desenlerle tırnaklarını boyattı. Amsterdam Museum’da da yoga dersleri verildi. Rembrandt van Rijn, Jacob van Ruisdael, Johannes Vermeer gibi sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan Mauritshuis Müzesi’nin çalışanları ise belediye binasının önünde yoga yaparak eyleme destek verdi.

Küçüklü büyüklü 70’den fazla tiyatro ve konser salonun katıldığı bir günlük yaratıcı eyleme benzer bir şekilde ülkedeki barlar ve restoranlar da COVID-19 kısıtlamalarına karşı bir günlük eylem gerçekleştirmiş ve kapılarını açmıştı.

tiyatro tiyatro tiyatro

Görsel: Twitter, abcnews, gelderlander