Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evinizden Çıkmadan İzleyebileceğiniz Konserler ve Gezebileceğiniz Müzeler

Evinizden Çıkmadan İzleyebileceğiniz Konserler ve Gezebileceğiniz Müzeler

Coronavirüs (COVID-19) nedeniyle konserleri ertelenen sanatçılar sosyal medya üzerinden canlı konserler düzenlerken geçici olarak kapatılan müzeler internet üzerinden insanlarla buluşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) artık pandemi olarak sınıflandırdığı Coronavirüs (COVID-19) yayılmaya devam ediyor. Aralık 2019’da Çin’in Hubei bölgesindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. 16 Mart 2020 TSİ 15:58 itibariyle 173,318 kişi virüse yakalanmış durumda. 77,789 kişi tedavi sürecini başarılı bir şekilde atlatırken 6,668 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 86 bin kişinin de tedavileri sürüyor. Ülkemizde de 15 Mart tarihinde yapılan açıklamaya göre 18 kişide virüs bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre virüsün insandan insana bulaşma oranı 1,4 ila 2,5 arasında. Yapılan bazı diğer çalışmalarda bu oran 3,6’ya kadar çıkıyor. Yani virüse yakalanan kişi karantina altında tutulmazsa hastalığı 3 insana daha bulaştırabiliyor.


Görsel kaynağı Worldometers

COVID-19 toplu gerçekleştirilen etkinliklerin ertelenmesine sebep oluyor

Virüsün insandan insana bulaşma oranının yüksek olması toplu gerçekleşen festival, kültür, sanat, spor, dini buluşmalar, toplumsal organizasyonlar gibi insanların bir araya geldiği etkinler için de önem taşıyor. Spor karşılaşmaları ya seyircisiz oynanıyor ya da erteleniyor. NBA, EuroLeague, EuroCup ve İtalya’da Seri A bir sonraki açıklamaya kadar durduruldu. Türkiye, Almanya, Fransa, UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’ndeki karşılaşmalar seyircisiz oynanıyor.

Bu hafta gerçekleşmesi beklenen SXSW müzik, film ve interaktif medya festivali virüs sebebiyle iptal edildi. Cenevre Otomobil Fuarı, Facebook F8, Google I/O, Facebook Küresel Pazarlama Zirvesi’nin yanı sıra Milano Tasarım Haftası gibi büyük etkinlikler ertelendi.

Sanatçılar ertelenen konserleri yerine sosyal medya üzerinden canlı konserler gerçekleştiriyor

Festivallere ek olarak konserler ve tiyatrolar erteleniyor. Müzeler kapatılıyor. Bir süre evde kalmak virüsten korunmak için en sağlıklı yol olarak gösteriliyor. Bu sürede konserleri iptal olan sanatçılardan bazıları sosyal medya üzerinden canlı yayın gerçekleştirerek hem insanlara moral veriyor hem de ertelenmiş olan konserlerini bir nevi gerçekleştirmiş oluyor.

Haluk Levent geçtiğimiz günlerde iptal olan konserlerinin ardından Twitter üzerinden canlı bir konser gerçekleştireceğini duyurmuştu. Moral konseri olarak adlandırdığı etkinliği 15 Mart tarihinde gerçekleştirdi. Canlı yayın ve sonrası dahil olmak üzere şu ana kadar 699 bin kişi 1.5 saati aşkın konseri Twitter’da görüntüledi. Twitter üzerinden konser veren bir diğer sanatçı dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay oldu. Polonya’da gerçekleşecek konseri iptal olan Onay 21 dakika süren canlı yayında izleyenleri evinde ağırladı. Yayını şu ana kadar 786 binin üzerinde kişi izledi.

Keman virtüözü, besteci ve akademisyen Cihat Aşkın ise IGTV üzerinden solo resital gerçekleştirdi. Alman piyanist Igor Levit de Twitter üzerinden 12 Mart gününden itibaren her gün yaklaşık 25 dakikalık bir canlı performans sergiliyor.

Orkestraların evde izleyebileceğiniz konserleri

Sanatçıların bireysel gerçekleştirdiği bu etkinlikler dışında orkestralar da canlı yayınlar ve konser kayıtları ile insanlara sanat aracılığıyla moral veriyor. Berlin Filarmoni 31 Mart’a kadar BERLINPHIL kodu ile siteye kayıt yapanların arşivinde yer alan tüm konserlere ve filmlere erişebileceğini duyurdu.

Portland Barok Orkestra’sı ve Seoul Filarmoni Orkestrası da internet üzerinden konserler gerçekleştirdi.

The New Yorker’da müzik eleştirmenliği yapan Alex Ross The Rest Is Noise isimli blog üzerinden internet üzerinden canlı gerçekleşecek konserlerin bilgisini güncelleyerek paylaşıyor. Facebook’da Corona Concerts isimli bir grup kuran Suzanne Noble de canlı yayınlanan konserler hakkında bilgi paylaşırken canlı yayın yapmayı isteyen sanatçıları teşvik ediyor.

TÜBİTAK yayınları arasında bulunan Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerinin tamamı ücretsiz erişme açıldı. Ayrıca Filmmor, ertelenen 18. Filmmor Kadın Filmleri Festivali yerine önceki yıllarda festivalde gösterilen filmleri ve bu yılki programda yer alan Alice Guy-Blaché’nin kısa filmlerini internet üzerinden yayınlayacağını açıkladı. SXSW’in iptalinin ardından film yapımcıları da gösterimlerinin Apple, Amazon, Netflix gibi akış servislerinde yer alması için çağrıda bulunmuştu. Ve ABD merkezli sinema, televizyon ve tiyatro alanında çalışan yaratıcı profesyoneller için kurulmuş sosyal ağ ve eğitici platform Stage 32 ise SXSW’teki film yapımcılarına çağrıda bulunarak bir çevrimiçi gösterim gerçekleştireceğini duyurdu.

Evden çıkmadan gezilebilecek müzeler

Konser ve filmlere ek olarak müzelerin de sanal turları ve çevrimiçi koleksiyonları sanatseverler için ilham kaynağı oluyor. Evden çıkmadan gezilebilecek müzeler arasında Metropolitan Museum, British Museum, Louvre, Galleria degli Uffizi, Pinacoteca di Brera, Musei Vaticani, Museo Archeologico, Prado, Hermitage, National Gallery of Art gibi müzeler bulunuyor.

Kültür ve sanat alanında bu ve benzeri girişimler ilerleyen günlerde artış gösterebilir. Bigumigu olarak kültür ve sanat alanında çevrimiçi ulaşılabilen etkinlikleri bu haber üzerinden güncellemeye devam edeceğiz. Takipte kalın!

Güncelleme 16.03.2020  – 21:11

Kumbaracı50 ertelenen tiyatro oyunlarının yerine hafta içi her gün saat 20:30 ila 22:00 arası YouTube kanalı üzerinden “Kapı açık kalmış” adlı canlı yayınlar gerçekleştireceğini duyurdu. Yayınlarda; tiyatro üzerine sohbetler, oyun okumaları, soru cevap köşesi gibi etkinlikler gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladılar.

Güncelleme 17.03.2020  – 10:35

New York Metropolitan Operası her gün geçmiş performanslarından birisini yayınlama kararı aldı. 16 Mart tarihinde paylaşayan uygulama ile her akşam saat 19:30’da yayın gerçekleştiriliyor.

Viyana Devlet Operası da 15 Mart tarihinden itibaren arşivini açtı. Virüs nedeniyle performanslarını ertelemek zorunda kalan opera internet sitesinden bale ve opera arşivini kullanıcılara sundu. Siteden kayıt olduktan sonra yayınları ücretsiz izleyebilirsiniz.

Güncelleme 18.03.2020  – 11:21

Dünyanın en önemli belgesel festivallerinden biri olan Amsterdam Belgesel Film Festivali, festival tarihinden 300’e yakın filmi evde olanlar için ücretsiz erişime açtı.

Görsel: Berlin Filarmoni