Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
17 Yaşındaki Gencin Küresel Coronavirüs Verilerini Topladığı İnternet Sitesine Milyonlarca Ziyaret

17 Yaşındaki Gencin Küresel Coronavirüs Verilerini Topladığı İnternet Sitesine Milyonlarca Ziyaret

Avi Schiffmann nCoV2019.live adlı internet sitesinde Coronavirüs ile ilgili güncel verileri sunuyor ve bütün dünyanın faydalandığı bir kaynak ortaya koyuyor.

Bildiğimiz dünya Coronavirüs (COVID-19) etkisiyle hızla değişiyor. Bu değişim yaratıcı bünyelerin de adapte olduğu bir süreç. Yüz tanıma sistemi için kullanıcının yüzünün basılı olduğu maskeler, şarkı sözleriyle el yıkama alışkanlığını birleştiren infografik aracı ve sağlık çalışanlara adanan murallar bu anlamda etkileyici örnekler. Virüsün yayılmasına neden olabilecek davranışlar içeren (sarılmak, parmak yalamak vb) KFC ve Hershey’s reklamlarının durdurulması gösterdi ki reklamcıların da artık çok dikkatli olması gerekiyor. Milano Tasarım Haftası’nın ertelenmesi, SXSW 2020’nin iptali ve The One Club for Creativity’nin çevrim içi etkinliğe dönüşmesi de yaratıcı sektörde salgın dolayısıyla yaşanan gelişmelerdi. Tüm bunlar olurken Avi Schiffmann da salgınla ilgili verileri herkesin takip edebileceği bir internet sitesi yaratmak üzere kolları sıvadı.

Avi Schiffmann

Avi Schiffmann siteye engelli bireylerin de kullanımını kolaylaştıracak yeni özellikler ekleyecek

Washington’da yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi Avi Schiffmann, hazırladığı internet sitesi üzerinden salgınla ilgili güncel verileri takip etmek mümkün. Aralık 2019’da başlattığı bu projeye kendini o kadar adamış ki milyonlarca kez ziyaret edilen siteyi geliştirmek için her gün 6 saat çalışıyor. İnternet sitesinin ikinci sürümünü yayınlamadan önce, tüm hafta sonunu sabahlara kadar çalışarak odasında geçirmiş.

nCoV2019.live adlı site, Dünya Sağlık Örgütü, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve yerel sağlık departmanları gibi kaynaklardan veri toplayarak ve çapraz referans verileri alarak hastalıktan etkilenen insan sayısını güncel bir şekilde gösteriyor. Hastalık hakkındaki temel gerçekleri sıralayan bir wiki sayfası da mevcut.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Corona’yı pandemi ilan etmesinden önce sitede seyahat riski seviyeleri de mevcuttu. Böylece ziyaretçiler kesinlikle gidilmemesi ve mecbur kalmadıkça gidilmemesi gereken yerleri görebiliyorlardı. Bu bilgilerin yer aldığı travel (seyahat) sekmesi sonradan siteden kaldırılmış.

Schiffmann siteye sürekli yeni özellikler de ekliyor. Önümüzdeki günlerde ekran okuyucu kullanan engelli bireyler için erişilebilirlik üzerinde çalışacağını belirtmiş. Yenilenen haber sayfasında makalelere, twitter paylaşımlarına vb diğer kaynaklara yer verecek. Ayrıca zamanla sitede yer verilen veri türleri de değişebilir. Çünkü salgının ilerlerlemesi, yavaşlaması veya durması durumunda insanların ilgilenecekleri başka türde istatistikler olacağını düşünüyor.

Sitede corona vaka sayısı, hayatını kaybedenlerin sayısı, durumu ciddi olanların sayısı ve etkilenen ülkelerin sayıları sol taraftaki kolonda gösteriliyor. Bu bilgilerin en son ne zaman güncellendiği de belirtiliyor. Aynı türde veriler sağ tarafta ülke ülke gösterilmiş. Ayrıca bu veriler Çin, ABD, Avrupa, Kanada, Avustralya ve Latin Amerika için de ülke, eyalet ve şehir bazında detaylandırılmış.

nCoV2019.live’a göre şu anda Türkiye’de 18 vaka mevcut. Bu da bugün Sağlık Bakanı Koca’nın paylaştığı veriyle uyumlu.

Evlerimizde kalmamız gereken salgın süreci boyunca hepimiz, özellikle de okula gidemeyen gençler için Avi Schiffmann harika bir örnek aslında. Her zamankinden daha konsantre çalışabilir, yaratıcılığımızı ve üretkenliğimizi insanlara fayda sağlamak adına harekete geçirebiliriz.

Görsel: nCoV2019.live
Manşet görseli düzenlenmiştir.